Frýdek-Místek: Ve městě přibývají rozkvetlé louky

07.08.2018 14:30

Statutární město Frýdek-Místek každým rokem rozšiřuje květinovou výzdobu města a drží krok s nejnovějšími trendy. Již před pěti lety založilo záhony z přímého výsevu, které připomínají rozkvetlou louku, a zakládá i menší louky uprostřed města, které v současné době zažívají veliký boom. Nejspíš i proto, že plní několik funkcí, kromě estetické a výchovné také funkci ekologickou.

Frýdek-Místek: Ve městě přibývají rozkvetlé louky
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Záhony lučních kvítí ve veřejné zeleni jsou čím dál žádanější. My jsme první takové záhony založili v roce 2014 podél ulice Revoluční, v Parku pod zámkem a v Janáčkově parku. V jejich rozšiřování stále pokračujeme. Letos vznikly zcela nové záhony s lučním kvítím v lokalitách křižovatky Opletala a Pionýrů, v Koloredovském parku a také ulici Bruzovská ve směru na Sedliště,“ vyjmenoval primátor Michal Pobucký. 

Kromě toho statutární město Frýdek-Místek zakládá luční porosty nebo menší louky v centrech města, které nejenže vypadají přirozeně, rozjasňují ulice a kvetou postupně až do podzimu, ale jsou také ekologicky přínosné, protože nabízejí potravu pro motýly i včely, úkryt pro brouky a podobně. Navíc jsou nenáročné na péči. Jejich výhodou je minimální údržba, zálivka se provádí pouze v případě dlouhodobého sucha. A pokud přece jen z důvodu horka uschnou, stačí je pokosit a zalít a květiny znovu vyrostou a vykvetou.

Městem založené luční porosty a louky např. v ovocném sadu Na Štěpnici nebo původní luční porost v Sadech Bedřicha Smetany, které jsou součástí veřejné zeleně, podléhají obecně závazné vyhlášce, podle které je vlastník veřejné zeleně povinen provést seč dvakrát ročně, a to do konce června a do konce září. Častějším kosením by pracně vytvořené louky uprostřed města zanikly a ochuzena by byla i biodiverzita, tedy přírodní rozmanitost, a to nejen rostlin, ale také hmyzu a drobných živočichů. Statutární město Frýdek-Místek plánuje pro příští rok rozšíření těchto lučních porostů například v arboretu a Centrálním parku.

Obecně závazná vyhláška č. 1/2018 o údržbě a ochraně veřejné zeleně na území statutárního města Frýdku-Místku se vztahuje pouze na pozemky veřejné zeleně. Na území města je ale také mnoho pozemků, které na první pohled vypadají jako pozemky veřejné zeleně, ve skutečnosti se ale jedná o zemědělský půdní fond, který podléhá ochraně dle zvláštního zákona a vyhlášku na tyto pozemky nelze aplikovat. Za neposekanou trávu na těchto pozemcích, jakými jsou například plochy vedle arboreta, podél komunikací, pozemky v okolí kruhového objezdu u frýdeckého Lidlu, za krajským ředitelstvím policie na ulici Beskydská aj., tedy nelze uložit pokutu za porušení vyhlášky, tedy za neprovedení sečí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…