Frýdek-Místek: Vydejte se po stopách Petra Bezruče

21.05.2021 15:03

Když přišla Janu Herbenovi, šéfredaktoru týdeníku Čas, první zásilka s básněmi záhadného autora, nikdo netušil, že tato drobná, a v zásadě nevinná událost, rozpoutá ve společenských kruzích na několik desetiletí téměř detektivní pátraní po neznámém autorovi.

Frýdek-Místek: Vydejte se po stopách Petra Bezruče
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Tím nebyl nikdo jiný než neurvalý slezský buřič, kterého dodnes všichni známe pod jeho pseudonymem Petr Bezruč. Jeho život ovlivnil také pobyt v Místku na přelomu 19. a 20. století, a zájemci budou mít v úterý 8. června 2021 možnost se vydat po jeho stopách, které zde zanechal.

„Spolu s průvodkyní Kateřinou Švarcovou, která se na této prohlídce převtělí v múzu tohoto významného básníka Dodu Bezručovou, se mohou účastníci přenést do Místku roku 1899. Společně budou korzovat po náměstí, ale i v periferii Místku a seznámí se s tehdejšími významnými obyvateli a místními spolky, jejichž osvětová činnost stála za zbudováním množství reprezentativních a architektonicky zajímavých staveb, kupříkladu Národního domu či bývalé spořitelny, kde v současnosti sídlí Základní umělecká škola,“ láká na prohlídku ředitelka pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek≈Místek Monika Konvičná.

Zároveň navštíví místa, kam směřovaly kroky poštovního úředníka Vladimíra Vaška a jeho přítele, rebela, učitele a slezského vlastence Ondřeje "Boleslava" Petra. Na závěr si spolu s průvodkyní projdou jeden z místeckých "bulvárů", ulici Palackého, a prohlídku zakončí na bývalém městském hřbitově, z něhož se do dnešních dní dochovala kaplička postavená ve stylu tehdy moderního historismu.

Sraz účastníků bude v úterý 8. června 2021 v 15.30 hodin před turistickým informačním centrem v Místku na náměstí Svobody 6. Vstupné činí 80,- Kč, s Beskydy Valašsko Card 64,- Kč. Nutná rezervace předem na pobočkách informačního centra ve Frýdku a v Místku.

Pozn. k účasti:  Účastník musí splnit jednu ze 3 podmínek – 14 dní od ukončeného očkování, max 90 dní od prodělání Covid nebo negativní POC antigenní test ne starší 72 hodin nebo negativní PCR test ne starší 7 dní, děti do 6 let bez omezení.

Další nejbližší akce pořádané Turistickým informačním centrem Frýdek≈Místek:

Technotrasa zavede do netradičních míst

Technotrasa spojuje více než 30 technických zajímavostí v Moravskoslezském kraji, ve kterých průvodci představují průmyslové dědictví neotřele a se zážitkem. Turistické informační centrum Frýdek≈Místek připravilo unikátní prohlídky s názvem Po stopách textilek. Významnou roli zde hrálo v minulosti textilnictví, které ovlivnilo život ve městě. Zájemci o prohlídky uslyší příběhy majitelů továren i dělníků, nahlédnou do míst spjatých s výrobou textilií a oděvů nebo poznají manufakturní architekturu. Více informací ZDE.

Lysohorská nej aneb co jste ještě nevěděli

Také v letošním roce budou moci turisté poznat Lysou horu jinak a vystoupat s průvodcem na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. Na několika zastaveních turisty seznámí s historií Lysé hory, zbojníkem Ondrášem, nejstarší hospůdkou v Beskydech, s jeskyněmi na Lukšinci a pověstmi, či přiblíží více historii staveb, které se nacházejí na samotném vrcholu. Ne všichni jsou fyzicky zdatní, děti výšlapy na hory nebaví, ale díky doprovodu průvodce se cesta na Lysou horu stává jednodušší, příjemnější a pestřejší. Připraveny jsou i dva speciální výstupy – s Lašským králem nebo za západem slunce. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…