Frýdek-Místek si připomněl hrdinství místních vojáků

16.03.2018 14:30

Historické okamžiky spojené se 14. březnem 1939 si připomínáme ve Frýdku-Místku možná jako jediní v České republice. I proto v den tohoto výročí média zaměřují pozornost právě k nám a připomínají spolu s představiteli radnice tento významný den dějin našeho města a českého národa, kdy padly první výstřely druhé světové války, když se vojáci 3. praporu 8. pěšího pluku Slezského postavili na odpor nacistickému vetřelci u tehdejších Czajankových kasáren.

Frýdek-Místek si připomněl hrdinství místních vojáků
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Od 14. března 1939 nás dělí již dlouhá doba 79 let a pamětníků tehdejších událostí ubývá. Dovolte mi, abych všechny, zvláště pak pamětníky, pozdravil a vyjádřil obdiv a úctu všem, kteří svým činem burcovali k celonárodnímu odporu proti nacistickým okupantům. Hrdinný odpor vojáků Czajankových kasáren zůstal ojedinělým bojem za obranu města a bude navždy zapsán do dějin Frýdku-Místku.

Odkaz obránců kasáren: „Za vlast a svobodu je třeba bojovat!“ je aktuální a zřetelný i dnes a my bychom nikdy neměli dopustit, aby byl zapomenut,“ řekl v proslovu u památníku 8. pěšího pluku primátor Michal Pobucký, který v něm jako každoročně stručně shrnul historickou událost.

O historické události v kronice

Z historických pramenů se ví, že cestou do Místku německé vojsko střílelo do rozsvěcených pouličních plynových lamp a první německé motorizované jednotky pod vedením plukovníka Stoewera dorazily ke kasárnám asi v půl šesté večer. V kasárnách tehdy byli ubytováni nováčci a též se tu shromáždili poddůstojníci posádky na kurs polštiny.

O historické události čteme i v kronice města Frýdku: „Před vraty zastavil říšský tank. Nastala střelba. Odvážnější nováčci stříleli, jak uměli. Jeden z délesloužících umístil kulomet proti vratům průjezdu, a když Němci chtěli vniknout do kasáren, byli tam koseni. Couvli a chystali se k ráznému činu.“

Hrdinové se Němcům nakonec přece jen museli vzdát a celé město zažívalo trauma při pohledu na cestu plnou německého vojska a na hlídkující německé vojáky, kteří stáli u každého domu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…