Frýdlant: Česko-polská spolupráce dobrovolných hasičů pokračuje

03.02.2019 6:31

Další dvě společná hasičská cvičení chystají pro letošní rok čeští dobrovolní hasiči Frýdlantska a polští hasiči z druhé strany hranice. Zapojí se do nich jako v předchozích letech jednotky dobrovolných hasičů Frýdlantu, Heřmanic, Dětřichova a Kunratic, na polské straně pak dobrovolní hasiči obcí Piensk, Zawidów, Sieniawka, Sulików a Dlužyna Dolna. Česko

Frýdlant: Česko-polská spolupráce dobrovolných hasičů pokračuje
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Česko-polská spolupráce hasičů pokračuje již třetím rokem a každoročně jsou díky ní konána dvě cvičení, vždy jedno na české a jedno na polské straně. To české proběhne 8. června 2019 v Kunraticích a jeho tématem bude budování humanitárního střediska po ničivém orkánu.

Téma cvičení nastínil zástupcům českých i polských hasičských sborů a zástupcům měst Frýdlant a Piensk, kteří se v pátek 1. února 2019 sešli na společné schůzce v prostorách hasičské zbrojnice ve Frýdlantu, starosta Kunratic Milan Götz. Právě Kunratice totiž cvičení na české straně organizují. „Cvičení bude jednodenní, intenzivní. V dopoledních hodinách proběhne školení, v odpoledních samotné cvičení. Budeme cvičit postup při zřizování humanitárního zázemí pro 40 až 50 lidí, přičemž budeme simulovat, že vesnici zpustošil ničivý orkán. Během akce počítáme s figuranty. Ty budeme postupně svážet do humanitárního centra ve středu vesnice, vytvořeného z nafukovacích stanů,“ přibližuje průběh cvičení.

Cílem cvičení je přiblížit polským hasičům postup našich složek Integrovaného záchranného systému při takovéto události.

Polští hasiči pak připravují společné cvičení na začátek září a bude se týkat protipovodňové tématiky.

„Jsem rád, že spolupráce dobrovolných hasičů z Frýdlantska s polskými partnery bude pokračovat. Tentokrát budou žádost o dotaci podávat polští partneři, konkrétně město Piensk, protože to je jediná možná varianta. Obě cvičení budou pro hasiče obou zemí jistě přínosem, v případě nějaké mimořádné události na hranicích totiž zlepšují vzájemnou spolupráci a rychlost a efektivitu zásahu,“ podotýká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Ten také zástupce polských hasičských sborů pozval na květnové Valdštejnské slavnosti, kde se mohou nejen bavit, ale také sledovat zajištění takhle velké akce a pozvánku rozšířil i na zářijový Den IZS 2019, kterého se mohou hasiči z polského příhraničí aktivně zúčastnit.

Letošní hasičská cvičení navazují na předchozí čtyři z uplynulých dvou let. „Projekt pokračuje třetím rokem, během každého se uskutečnila nebo uskuteční dvě cvičení. Vždy jedno u nás a jedno v Polsku. První proběhlo na jaře roku 2017 v Heřmanicích a šlo o vyhledávání ztracených osob v terénu, další se uskutečnilo na podzim toho roku v Polsku. Loni pak bylo cvičení v Dětřichově připraveno jako simulovaný požár výškové budovy a v září byl tématem cvičení v Polsku požár průmyslového objektu ve městě Pieńsk,“ říká za Sbor dobrovolných hasičů Frýdlant Petr Celba.

Společné česko-polské hasičské cvičení probíhají díky prostředkům EU, programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014 – 2020.  

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…