Frýdlant: Co trápí občany? Na setkáních s občany to zjišťuje starosta a místostarosta

12.09.2021 21:37 | Tisková zpráva

Po dvou a půl letech se starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka a místostarosta Dan Ramzer mohli opět vydat na tradiční akci Setkání s občany v terénu.

Frýdlant: Co trápí občany? Na setkáních s občany to zjišťuje starosta a místostarosta
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Akci, kterou v předchozích letech absolvovali vždy na jaře, překazila už loňské jaro pandemie koronaviru a vládní opatření, obnovit se jí s ohledem na nařízení vlády podařilo až teď na podzim. Vedení Frýdlantu má tak za sebou už druhou schůzku s občany města v terénu, v blízkosti jejich bydliště. První se uskutečnila první zářijový den v baráčnické rychtě na Větrově, druhá v pondělí 6. září 2021 v klubovně frýdlantských zahrádkářů v kolonii Za nemocnicí. Tam přišla se starostou a místostarostou města debatovat více než dvacítka obyvatel.

„Jsme opravdu velmi rádi, že se můžeme s našimi občany znovu potkávat naživo. Protože takový kontakt nemůže nikdy nic nahradit. Předali jsme občanům informace a novinky z města, které máme a připravujeme my a dostali jsme spoustu informací o tom, co trápí je a s čím můžeme pomoci. V řadě případů to jsou vlastně drobnosti, které město může jednoduše vyřešit, ale lidem zkvalitní život. Třeba utržená branka u hřiště, problém s potkany u jednoho z paneláků, uschlé stromy, rozbitá lavička nebo úprava plochy u dalšího panelového domu,“ vypočítává starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka s tím, že „druhé oči“ občanů velmi vítá. „Opravdu nemáme kapacity na to, abychom město procházeli křížem krážem, takže mnohé drobnosti nezaznamenám. Právě proto vítáme každý podnět, který od občanů dostaneme, aby bylo naše město hezčí a aby se zde lidem lépe a pohodlněji žilo,“ dodává.

Hovořilo se ale také o problémech, které město nedokáže vyřešit, protože k tomu nemá kompetenci. „Mezi takové problémy patří například nepořádek kolem Tesca, které patří soukromému vlastníkovi a přes všechny naše snahy prostě nelze tenhle problém z naší pozice nikterak vyřešit. Dalším takovým problémem je nedostatek zubařů ve městě, který můžou vyřešit jen pojišťovna a systémové změny ve vzdělávání nebo nedostatek pracovníků posílaných z úřadu práce, které město využívá k úklidu a údržbě města,“ vypočítává místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Občané Frýdlantu se pak na setkání ptali také například na terminál veřejné dopravy, který se připravuje u budovy nádraží, na další etapu silnice z Mníšku do Frýdlantu nebo na připravovaný projekt obnovy autokempu, kde mají v nejbližší době vzniknout stání pro karavany s elektrickou přípojkou a v příštích letech například i koupaliště. Vedení Frýdlantu pak návštěvníky setkání informovalo i o pokračujících přípravách na vstup města Frýdlant mezi akcionáře Krajské nemocnice Liberec, a.s.

Otevřelo se i téma bezpečnosti ve městě a městské policie ve Frýdlantě. „Bohužel je to tak, že Frýdlant má s Městskou policí v Liberci smlouvu jen do konce září. Starosta města proto minulý týden požádal primátora statutárního města Liberec Jaroslava Zámečníka o to, aby nám statutární město prodloužilo smlouvu o výkonu městské policie o rok a půl, abychom přikryli příští volební rok. Takže čekáme na oficiální vyjádření. Nicméně už teď musím říct, že ve hře je kromě jiných variant i ta na zřízení vlastní městské policie. Nemůžeme být totiž závislí na rozhodnutí jiného územního správního celku, který nám může za tři, čtyři měsíce vypovědět smlouvu. Protože na městskou polici jsou navázány další věci, jako je městský kamerový dohlížecí systém, veřejný pořádek, volně pobíhající psi, velké akce města. Budeme tu situaci muset vyřešit tak, aby byla pro Frýdlant co nejlepší. A pokud se nedohodneme s Libercem, nezbyde nám, než po deseti letech, před kterými skončila ve Frýdlantu městská policie, znovu uvažovat o jejím zřízení,“ říká Dan Ramzer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…