Frýdlant: Gastroden nabídl dobré jídlo a předvedl zručnost žáků školy

02.03.2020 8:32

První ročník akce nazvané Gastroden uspořádala v pátek 28. února 2020 Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Jeho tématem byly zabijačkové hody. Gastroden 2020 uspořádala škola pro pozvané hosty i širokou veřejnost v prostorách školní jídelny na pracovišti v Bělíkově ulici. Součástí Gastrodne byla ochutnávka a prodej zabijačkových specialit od žáků školy oboru řezník - uzenář, dále kuchařská show, workshopy pro veřejnost nebo soutěže. Město Frýdlant na akci reprezentovali starosta Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka.

Frýdlant: Gastroden nabídl dobré jídlo a předvedl zručnost žáků školy
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

"Gastroden uspořádala naše škola proto, aby veřejnosti představila šikovnost našich žáků a aby lidem nabídla možnost vyzkoušet si, jak vzniká oblíbené pečivo nebo vyhledávaná uzenina z naší produkce. Lidé si totiž mohli naše výrobky nejen zakoupit, ale také zkusit sami vyrobit. Kromě toho mohli například zhlédnout kuchařskou show, naučit se skládat ubrousky na slavnostně prostřený stůl nebo si vlastní slavnostní tabuli prostřít. A k tomu mohli ochutnat třeba speciality uvařené šéfkuchařem společnosti Bidfoodt nebo kávu z naší školní kavárny," shrnul většinu aktivit, které byly pro návštěvníky připraveny ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, Ing. Miroslav Kudrna. Na Gastrodni nechyběly ani soutěže pro veřejnost související s jídlem, například strouhání jablka na čas nebo odhad váhy potravin.

"Těší mě, že škola přišla s takovýmto projektem, na kterém může veřejnosti představit, co všechno její studenti umí a dokáží. Co všechno zvládnou vypěstovat, vychovat, zpracovat, uvařit, vyudit, upéct a také předvést na slavnostně prostřených a ozdobených stolech. Jídlo lidi od nepaměti spojuje a jinak tomu nebylo ani na této velmi povedené akci," podotkl starosta Frýdlantu Dan Ramzer s tím, že přeje projektu dlouhý život.

Stejné přání vyjádřil i místostarosta města Jiří Stodůlka. "Doufám, že se z této akce stane tradice a bude nedílnou součástí našich příštích let. Byla připravená na jedničku a žáci se návštěvníkům skvěle věnovali. Podobné akce mají obrovský potenciál a také přínos, vždyť jak jinak motivovat budoucí středoškoláky, než ukázkou toho, co mohou v této škole studovat a jak to vypadá," uvedl místostarosta. Gastroden totiž přišli navštívit i žáci frýdlantské základní školy, kteří si sami práci žáků různých oborů vyzkoušeli.

Frýdlant spolupracuje se Střední školou hospodářskou a lesnickou už řadu let. Jinak tomu nebude ani v letošním roce. "Máme připravené projekty, ve kterých se budou žáci školy podílet na zvelebování vybraných částí Frýdlant v oblasti zeleně. Už se na jejich realizaci moc těším," uzavřel místostarosta Jiří Stodůlka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…