Frýdlant: Orientační špacír zavedl aktivní seniory tří měst i na křížovou cestu

10.10.2018 15:16

Další ročník orientačního závodu seniorů, neboli orientačního špacíru, uspořádalo v úterý 9. října 2018 pro aktivní seniory Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou město Frýdlant. Přestože podstata závodu zůstala stejná, přinesl tento pátý ročník řadu novinek.

Frýdlant: Orientační špacír zavedl aktivní seniory tří měst i na křížovou cestu
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Senioři z Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou se opět vydali z hasičské zbrojnice s mapou v ruce a podrobnými instrukcemi v rámci orientačního špacíru na cestu Frýdlantem. Už ale nemuseli přesně procházet vyznačené ulice města, trasa byla vlastně individuální. Stačilo dojít libovolnou cestou ke třem kontrolám a pak se opět libovolnou cestou vydat zpět do hasičské zbrojnice, kde byl cíl. "Koncept orientačního špacíru se trochu změnil. Nechali jsme více volnosti a přidali na dvou stanovištích kvízy. Každý byl jiným způsobem orientován na Frýdlant a mohl podstatně zasáhnout do konečného pořadí. Za každou správnou odpověď se totiž družstvům odečítaly z celkového času minuty, za každou špatnou se naopak minuty přičítaly," vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Nikdo tak do poslední chvíle netušil, jak si vlastně v konečném pořadí stojí. Ostatně jak se během závodu ukázalo, ani to nebylo podstatné. Napříč družstvy se neslo, že není důležité vyhrát, ale den si užít. A tak se tříčlenná družstva, která ze startu vyrážela s minutovým rozestupem, časem shlukovala a šla trasou společně.

"Jsme za to velmi rádi, protože v předchozích ročnících někteří tak pádili, že si nestihli ani popovídat nebo si Frýdlant prohlédnout. A to je škoda. Tentokrát si závod mnohem víc užili. Prošli si trasu křížové cesty, Lesní naučné stezky, stavili se v pivovaru třeba i na pivo a pak kolem zámeckého parku zamířili na zpáteční cestu. Čas řešil málokdo, stejně jako to, jestli je v týmu někdo pomalejší. Věřím, že si závod všichni daleko víc užili, když nespěchali do cíle a vychutnali si tak krásné babí léto, které teď panuje," doplňuje matrikářka Městského úřadu Frýdlant Ivana Spatzierová, která je hlavní organizátorkou akce.

V závodě soutěžilo celkem 18 družstev, poskládaných ze zástupců všech tří měst.

O vítězi nakonec rozhodl ještě další vědomostní kvíz, protože první dva týmy měly naprosto shodný čas.

Příští společnou akcí aktivních seniorů všech tří měst bude 6. listopadu 2018 turnaj v šipkách v Lidových sadech v Liberci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…