Havířov: Město bude mít nové malometrážní byty

18.02.2020 17:20

Nové byty o velikosti 1+KK budou v nabídce Městské realitní agentury už od března letošního roku. V nejvyšších třech patrech ubytovny v ulici Střední č. p. 3 v Havířově -Šumbarku bude 15 bytů, 5 na každém podlaží. Náklady jsou zhruba 3,1 milionu korun.

Havířov: Město bude mít nové malometrážní byty
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Přestavba ubytovny začala 16. prosince loňského roku, předpokládaný termín dokončení je 20. března 2020. Místo pěti samostatných třílůžkových pokojů a společných prostor je v 10., 11. a 12. patře nově 5 bytů velikosti 1+KK o ploše 33m2. Kuchyňský kout je součástí obývacího pokoje, byt má vlastní sociální zázemí a předsíň. Vstupy do jednotlivých pater budou zabezpečeny čipovým systémem, tak aby se zabránilo příchodu lidí z nižších pater. Nájem se předpokládá běžný tedy 75,- Kč/m2.

„Hlavními důvody této zásadní změny byla nízká kapacita využití ubytovny s přibližně 50 a méně klienty měsíčně a zvýšená poptávka po menších bytech. Udržování provozu s původním počtem lůžek bylo pro vlastníka Statutární město Havířov už dlouhodobě neekonomické. Redukce počtu lůžek byla nezbytná,“ uvedl jednatel MRA Róbert Masarovič. „V posledních letech zaznamenáváme zvýšený zájem o malometrážní byty. Proto jsme už dříve začali zmenšovat některé velké pětipokojové byty v lokalitě Havířov-Šumbark. Aktuálně je v opravách nebo případně již v nabídce přibližně 20 bytů velikosti 1+KK a 20 bytů velikosti 1+1 ve všech lokalitách města,“ doplnil jednatel MRA Jiří Lankočí.

Dům v ulici Střední č.p. 3 byl zkolaudovaný v roce 1994, kdy v něm bylo 168 bytů z toho 36 bytů velikosti 2+KK a 132 bytů velikosti 1+KK. Bydlelo zde přibližně 320 nájemníků. V průběhu let docházelo k proměně skladby nájemníků, vznikla také potřeba zajistit bydlení pro lidi se stálou pečovatelskou službou. Radní proto schválili (RmH č. 824/12/07) rozdělení domu na byty zvláštního určení (DPS) v rozsahu pěti podlaží, byty v rozsahu sedmi podlaží a ubytovnu v rozsahu přibližně 1/3 domu.  V roce 2013 pak dům prošel rekonstrukcí za zhruba 90 milionů korun. Rekonstruovány byly také výtahy, nová je i požární ventilace a dům byl zateplen.

V současné době je dům zabydlen ze 2/3, v rámci DPS seniory, a v rámci samotného bytového domu pouze nájemníky kteří prošli soutěží záměru na pronájem bytu. Ve stavebně oddělené části domu (ubytovny) jsou přechodně ubytováni pouze občané Havířova v životní krizi. Lidé na ubytovně nemají nájemní smlouvy, aby byli nuceni dodržovat řád ubytovny. Počet pokojů v ubytovně se přeměnou sníží z dosavadních 60 na 45 a počet lůžek ze 180 na 135. K vnitřnímu vybavení ubytovny bude nadále patřit prádelna a kuchyň. Ostraha i kamerový systém zůstanou v režimu ubytovny, tzn. kamerový systém na každém patře snímající společné prostory. Fyzická ostraha objektu bude pracovat v nezměněném režimu jako na ubytovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…