Havířov: Městská realitní agentura pokračuje v čištění fasád

22.05.2020 19:33

Městská realitní agentura nechala vyčistit fasády na domech v Mánesově ulici č. p. 24-28 a č. p. 50-54 v Havířově. Během tří dnů se podařilo zbavit nečistot plochu o velikosti 4000 m2, náklady činily necelých 293 tisíce korun. Hlavním smyslem péče o fasády je prodloužení životnosti a snížení nákladů na opravy v budoucích letech.

Havířov: Městská realitní agentura pokračuje v čištění fasád
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

„Cena za tyto dvě zakázky byla příznivá, náklady na vyčištění 1 m2 dosáhly v průměru 72 korun. Vlastník městských bytů město Havířov zaplatil za vyčištění 1 700 m2 plochy fasády domu s č. p. 24-28 přes 120 tisíc korun a za odstranění nečistot 2 300 m2 rozlohy fasády domu s č. p. 50-54 zhruba 172 tisíc korun,“ přiblížil jednatel MRA Róbert Masarovič a doplnil, že hlavním smyslem je prodloužení životnosti omítek a snížení nákladů za údržbu a opravy v budoucích letech.

„S čištěním fasád jsme začali už v roce 2018 a pokračovali také vloni. Jednalo se domy v ulicích Studentská, Balzakova a Uzavřená. Do letošního harmonogramu jsme začlenili domy v Mánesově ulici, kde byly původní omítky z roku 2008 a 2002 už značně znečištěné. Určitě budeme v čištění fasád pokračovat i v budoucnu,“ doplnil jednatel MRA Jiří Lankočí.

Podmínkou pro úspěšné odstranění všech nečistot z fasád jsou příznivé klimatické podmínky, kdy teplota musí dosáhnout minimálně 5 stupňů Celsia. Za tři dny, od středy do pátku, byly znečištěné fasády domů v Mánesově ulici odborně zbaveny povlaku ze smogu, nevzhledných usazenin prachu a výparů z kuchyní. Průběh čištění fasády spočíval v použití horké vody, která je hnaná pod velkým tlakem tryskou na omítku, a tak ji zbavuje nečistot. Teplo uvolňuje a likviduje mikroorganismy ošetřovaného povrchu. Zelené zabarvení zmizí spolu s nimi a objeví se zářivá původní barva povrchu. Když jsou odstraněny mikroorganismy, zelený povlak z řas a plísní, je nanesen fungicidní nástřik.

Mikroorganismy – řasy, černé plísně a jejich spory jsou škodlivé pro zdraví člověka. Šíří se vzduchem kolem celého domu, pronikají i dovnitř. Ve vlhku s nedostatkem slunce nestíhají zdi pořádně proschnout, proto bývá často viditelně postižená severní strana domu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…