Havířov: Na Stavbařské ulici přibudou parkovací místa

18.03.2018 8:35

Rozbitá vozovka a auta parkující na obrubnících a na trávě trápí obyvatele Stavbařské ulice v Havířově už delší dobu. Tento problém se zanedlouho stane minulostí. Město na této ulici nechá opravit vozovku i přilehlé chodníky a vybuduje nová parkovací místa.

Havířov: Na Stavbařské ulici přibudou parkovací místa
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

„Problém s parkováním trápí většinu obyvatel města, nejen těch na Stavbařské ulici. V době, kdy naše město vznikalo, nebylo obvyklé, aby každá rodina měla auto, natož dvě nebo tři. Problém s parkováním tady je a vždy bude – je potřeba ho řešit s rozumem. Situace na Stavbařské ulici už byla opravdu tristní, proto jsme se rozhodli ji vyřešit,“ vysvětluje havířovská primátorka Jana Feberová.

Na Stavbařské ulici tak město nechá kompletně zrekonstruovat vozovku a asi 30metrový úsek cesty vedoucí k ulici U Stromovky nechá odfrézovat a opravit. Ke stávajícím 30 parkovacím místům přibudou stání nová, jejich celkový počet pak bude 69, z toho 4 parkovací stání budou určena pro tělesně postižené. Chodníky nacházející se mezi jednotlivými parkovacími plochami budou také opraveny a vzniknou i nová místa pro kontejnery. Celé parkoviště bude ze zámkové dlažby. Zároveň město opraví veřejné osvětlení, upraví dopravní značení a okolo parkoviště nechá vyset trávu. Nové parkoviště tak město vyjde na téměř 5 a půl milionu korun.

Kvůli novým parkovacím místům již město nechalo pokácet 6 stromů. „Zdravotní stav habrů i hlohu, které lemovaly komunikaci, nebyl dobrý. Koruny byly proschlé a z drobných větví odpadávala kůra. Ořezy stromů by pyramidální tvar koruny habrů jen poškozovaly, proto by jejich odstranění bylo vhodné i v případě, že by zde žádné parkoviště nemělo být budováno,“ vysvětluje Jan Smola z odboru životního prostředí úřadu města.

Havířov dbá na náhradní výsadbu stromů

Stromy jsou v Havířově důležitou součástí vnitroblokové zeleně, proto město v případě, že se kácí z důvodu investičních akcí, dbá na jejich náhradu.

„Přeci jen jsme městem květů a zeleně. Při volbě investičních akcí bereme samozřejmě v potaz také jejich dopad na životní prostředí. Náš odbor životního prostředí vždy pečlivě posuzuje vhodnost odstranění stromoví či jiné zeleně a přísně si nárokuje náhradní výsadbu,“ vysvětluje hospodářský náměstek primátorky Karel Šlachta.

S ohledem na stísněné možnosti Stavbařské ulice bude náhradní výsadba provedena v jiných částech města. Náhradou a pokácené stromy bude nejpozději do konce letošního listopadu vysazeno 7 stromů - 3 stromy mezi Kauflandem na Těšínské ulici a obytnými domy na Hálkově ulici a 4 stromy v aleji na ulici Karolíny Světlé.

Město by letos chtělo rozšířit ještě další dvě parkoviště, a to u kostela sv. Anny a na Točité ulici. Proto bylo u sv. Anny vykáceno 6 stromů a na Točité pokácen 1 strom. Jako náhradní výsadbu za stromy u sv. Anny a na Točité město vysadí 14 třešní sakura podél přístupového chodníku k železniční zastávce Havířov - střed a založí živý plot kolem nového parkoviště na Točité ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…