Havířov: Památník obětem havířovského důlního neštěstí našel své místo na hřbitově v Havířově-Šumbarku

26.11.2020 9:15

V prosinci roku 2019 vedení města Havířova rozhodlo, že se památník připomínající tragédii na Dolu Dukla, přesune na nové místo.

Havířov: Památník obětem havířovského důlního neštěstí našel své místo na hřbitově v Havířově-Šumbarku
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Během let se totiž areál bývalého Dolu Dukla změnil v průmyslovou zónu a památník si zasloužil důstojnější místo. Náklady spojené s přesunutím památníku si vyžádaly částku necelých 300 tisíc korun.

Jako nejvhodnější místo tiché památky na velkou důlní tragédii byla nakonec vybrána lokalita hřbitova v Havířově-Šumbarku. Pak už na řadu přišli mistři řemeslníci a pustili se do práce. „Nejdřív bylo třeba památník rozebrat, vyčistit, odstranit starý cement", popisuje postup kameník Roman Sedlák a pokračuje, „dále jsme ho zrenovovali a zase sestavili zpátky. Kámen se musí oživit, aby byl pěkný.“

Kamenná deska obsahuje seznam jmen všech 108 horníků, kteří při tragické události v roce 1961 zemřeli. Právě u pomníku si bývalí havíři, vedení města Havířova a široká veřejnost každoročně neštěstí připomíná.

„V úvahy připadaly čtyři možné lokality“, líčí hledání vhodného místa pro památník náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec a pokračuje, „památník je nově umístěn na centrálním hřbitově v Havířově-Šumbarku, hned vedle staré smuteční síně a je samozřejmě přístupný veřejnosti. Jsem si jist, že jsme po konzultaci se všemi partnery, vybrali důstojné pietní místo pro tichou vzpomínku na památku této velké tragédie.“

Přesun z původního místa v areálu průmyslové zóny Dukla v Dolní Suché po technické stránce zajistilo město Havířov, náklady pokryla společnost Asental Land.

7. července roku 1961 se stala na Dole Dukla nehoda, za kterou zaplatilo svým životem 108 horníků. Tuto tragédii si u památníku každým rokem připomínají rodinní příslušníci, horníci i zástupci města. V příštím roce 2021 od tragické události na Dole Dukla uplyne rovných 60 let a město Havířov při této příležitosti chystá pietní akt, již na tomto novém, důstojnějším místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…