Havířov bude mít participativní rozpočet

28.02.2018 16:00

Na návrh radních schválili zastupitelé tzv. participativní rozpočet. Tvorbu rozpočtu tak budou moci svým rozhodnutím napřímo ovlivnit občané města.

Havířov bude mít participativní rozpočet
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

"Participativní rozpočtování je postup, kdy občané města mohou vstoupit do rozpočtového procesu a ovlivnit tak, na co budou vynaloženy veřejné finance," vysvětlil náměstek primátorky pro ekonomický rozvoj Josef Bělica. "Jde o nástroj zapojení veřejnosti do procesu rozhodování skrze formulování prioritních oblastí rozpočtu, tvorby konkrétních projektů, jejich výběr, volbu či následný monitoring," doplnil.

Město tak začne formulovat, jak bude spolupodílení Havířovanů na tvorbě rozpočtu probíhat. "Zásady musí být jasné a srozumitelné a celý proces co nejjednodušší. Chceme aktivně zapojit občany do diskuze o rozvoji města, abychom přesně věděli, co veřejnost trápí a jak by to chtěla řešit. Lidé chtějí rozhodovat o tom, co se v jejich městě bude opravovat či budovat a myslím, že je naší povinností jim toto rozhodování umožnit," uvedla primátorka města Jana Feberová.

Doposud sdělovali Havířované své požadavky na město prostřednictvím občanských komisí a na základě vlastní iniciativy. Participativní rozpočet by měl místní zapojit do diskuze o rozvoji města aktivně.

Při přípravě musí město nejprve stanovit částku, o níž občané budou rozhodovat, plán veřejných projednání návrhů a způsob jejich prezentace, a také způsob rozhodování o návrzích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…