Havířov dokončil opravu jednoho ze svých architektonických skvostů - ZŠ Na Nábřeží

02.10.2018 19:02

Přes rok trvala rozsáhlá rekonstrukce jedné z nejstarších havířovských škol, která je součástí památkové zóny Sorela. Základní škola Na Nábřeží se dočkala nových oken, dveří a vstupu do budovy a také náročné renovace architektonicky cenné fasády. Pásku před čerstvě zrekonstruovanou školou v úterý 2. října společně přestřihli čelní představitelé města.

Havířov dokončil opravu jednoho ze svých architektonických skvostů - ZŠ Na Nábřeží
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

„ZŠ Na Nábřeží je jednou z nejstarších škol v Havířově. Zároveň reprezentuje cenný architektonický styl Sorela. Proto jsem velmi ráda, že se nám podařilo školu opravit. Základní škola Na Nábřeží se tak opět stala havířovskou chloubou,“ řekla primátorka města Jana Feberová.

Budova základní školy byla postavena v letech 1954 - 56. Prakticky od doby výstavby zde neproběhla žádná větší rekonstrukce. Dveře a převážná část oken byly původní a měly špatné izolační vlastnosti. Některá okna byla již zcela nefunkční. „Okna a fasáda na této škole byly ve velmi špatném stavu, proto jsme v loňském roce navýšili investiční část rozpočtu města a rozhodli se, že školu opravíme,“ vysvětlil ekonomický náměstek primátorky Josef Bělica.

Původní okna a dveře byly vyměněny, opravena byla také fasáda budovy. Budova školy se nachází v ochranném pásmu nemovitých kulturních památek Sorela, barevné řešení fasády proto muselo město projednávat se zástupci Národního památkového ústavu.„Šambrány a pilastry nový nátěr prokreslil tak, že nyní z fasády vystupují a působí plastičtěji,“ uvedla k opravě vedoucí oddělení investic havířovského magistrátu Kateřina Mikulová. „Soklová část, sgrafita a kamenné prvky byly očištěny a opatřeny nátěrem odpuzujícím vodu. Kamenné obklady z hořického pískovce hlavního vstupního portálu nahradily nové,“ informovala Mikulová.

Oprava školy vyšla město na téměř 28 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…