Havířov podpoří obnovu shořelého kostelíku v Gutech

14.08.2017 16:03

Havířovští radní dnes odhlasovali finanční podporu ve výši 20 tisíc korun ve prospěch veřejné sbírky, kterou vyhlásilo město Třinec na obnovu vyhořelého dřevěného kostela v Gutech. Dřevěný kostelík z 16. století, který počátkem srpna díky žhářům lehl popelem, byl kulturní památkou nevyčíslitelné hodnoty.

Havířov podpoří obnovu shořelého kostelíku v Gutech
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

V noci z 1. na 2. srpna 2017 kostel Božího Těla na okraji místní části města Třinec do základů vyhořel. Při požáru bylo zničeno i původní vybavení kostela a obrazy z 2. poloviny 16. století. Oheň poškodil také kříž před kostelem. V souvislosti s požárem byli dva dospělí a jeden mladistvý obviněni z obecného ohrožení, podle policie jednali úmyslně (zdroj ČTK).

8. srpna zahájilo město Třinec na obnovu kostela veřejnou sbírku. „Veřejná sbírka bude aktuálně prováděna pouze shromažďováním příspěvků na zvláštní bankovní účet číslo 7657654/0300 zřízený u Československé obchodní banky, a. s. (pro platby ze zahraničí IBAN CZ5403000000000007657654, BIC(SWIFT) CEKOCZPP),“ uvedl Patrik Žondor z třinecké radnice.

Poté, co se o zahájení sbírky dozvěděli radní z Havířova, rozhodli se v rámci nejbližšího jednání Rady přijmout usnesení o podpoře sbírky částkou 20 tisíc korun. „Město Třinec je takřka naším sousedem a dřevěný gutský kostelík jsme všichni znali. Proto cítíme sounáležitost s touto velkou kulturní i duchovní ztrátou, která nás všechny, co se považujeme za místní, zasáhla,“ sdělila v závěru jednání havířovská primátorka Jana Feberová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

7:37 Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

O lidech bez domova se obecně ví, že milují čtyřnohé kamarády a velmi často si je pořizují jako své …