Havířov slavnostně ocenil 105 bezpříspěvkových dárců

02.02.2020 19:33

V Kulturní domě Radost bylo 28. ledna slavnostně oceněno celkem 105 bezpříspěvkových dárců za rok 2019. Mezi nimi byli i 3 dárci krve, kteří absolvovali více než 300 odběrů.

Havířov slavnostně ocenil 105 bezpříspěvkových dárců
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov


Zlatou Jánského plaketu za 40 odběrů dostalo 29 dárců, Zlatý kříž 3. třídy za 80 odběrů 31 dárců, Zlatý kříž 2. třídy za 120 odběrů získalo 21 dárců, Zlatý kříž 1. třídy za 160 odběrů obdrželo 10 dárců, Plaketu ČČK Dar krve - dar života za 250 odběrů si odneslo 11 dárců a 3 dárci byli oceněni za 300 odběrů.

„Já sama i celé vedení města si velmi vážíme svých občanů, dárců krve, kteří ochotou darovat krev vyjadřují svůj hluboce lidský postoj ke svým spoluobčanům. Patří jim nejen slova díků těch, kterým pomohli zachránit život, ale i celé naší společnosti,“ uvedla náměstkyně pro školství a kulturu Jana Feberová.

Dárcům krve poděkovali i zástupci Nemocnice s poliklinikou v Havířově. Jen havířovská nemocnice spotřebuje téměř 4000 transfuzních přípravků ročně. „Jedná se zejména koncentrátů červených krvinek, koncentrátů krevních destiček a krevní plazmy. Nejčastější využíváme právě koncentráty červených krvinek u pacientů s těžkou chudokrevností, u operačních zákroků, v rámci onkologické léčby, při poporodních komplikacích i v jiných indikacích,“ vysvětlil Primář Oddělení klinické hematologie havířovské nemocnice MUDr. David Starostka a doplnil: „S darovanou krví pracují téměř všechna naše oddělení, mezi nejvýznamnější odběratele krve patří obory hemato-onkologie, chirurgie, interna, gynekologicko-porodnické, ale i další. Transfuzní přípravky odebíráme od okolních zařízení transfuzní služby, mezi které patří zejména Nemocnice s poliklinikou Karviná Ráj a Fakultní nemocnice Ostrava“.

Vedení města Havířova každoročně děkuje na slavnostním ocenění dárcům krve za jejich vysoce humánní čin. Letos byly oceněným také předány poukazy na celoroční bezplatnou přepravu v systému městské hromadné dopravy ČSAD Havířov a permanentky v hodnotě 1 000 Kč na aktivity, akce či služby poskytované příspěvkovými organizacemi města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…