Havlíčkův Brod: Nevyhovující podmínky na Nuselské nahradí nové přírodovědné centrum

16.03.2018 12:15

Na havlíčkobrodské základní škole Nuselská vznikne nové přírodovědné centrum. Městu při jeho vybudování výrazně pomůže dotace, která bude činit 90 procent celkových nákladů. Jediné takové zařízení svého druhu v Kraji Vysočina přispěje k rozšíření vzdělávacích aktivit žáků a k popularizaci vědy a techniky.

Havlíčkův Brod: Nevyhovující podmínky na Nuselské nahradí nové přírodovědné centrum
Foto: havlickuv-brod.ceskehory.cz
Popisek: Havlíčkův Brod

„Cílem projektu je vybudovat novou moderní uč bnu fyziky, chemickou laboratoř, univerzální přírodovědnou učebnu a další střešní prostory s multifunkční učebnou s 2D a 3D projekcí. Centrum doplní i střešní zahrada či observatoř s mobilním dalekohledem, který dětem umožní pozorování oblohy,“ přiblížila místostarostka města Havlíčkův Brod Ivana Mojžyšková.

„Pro výuku předmětu pracovní činnosti máme zcela nevyhovující podmínky. Z tohoto důvodu chceme na střeše vybudovat zahradu a skleník, kde budeme pěstovat rostliny, stromky i jiné dřeviny, “ upřesnila ředitelka základní školy Nuselská Milena Popelová.

Multifunkční přírodovědné centrum budou ke vzdělávacím aktivitám využívat i žáci z ostatních havlíčkobrodských základních a mateřských škol a z okolních spádových škol, které uzavřou s městem memorandum o spolupráci.

Vybudováním výtahu se škola stane bezbariérovou

„Chceme vzbudit zájem žáků o přírodovědné vzdělání prostřednictvím doplňkové formy výuky. Místo učení faktů a pasivního přijímání informací máme snahu vytvořit podmínky pro aktivní a záživné získávání znalostí, “ doplnila Popelová.

Objekt bude tvořit ocelová konstrukce s roštovou dřevěnou výplní, tepelnou izolací a obkladem z nehořlavého materiálu. Svislé vysoké zábradlí zabrání přelezení a bezpečnostní pás na střeše zaručí odstup od atiky. Přímý pohled ze střechy nebude možný, čímž bude zachována bezpečnost žáků. Vybudováním výtahu se navíc škola stane bezbariérovou.

Celkové náklady na výstavbu centra budou činit zhruba 65 mil. Kč. Díky evropské dotaci by město ze svého rozpočtu mělo na celou akci vydat pouze 6,5 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…