Historické souvislosti musíme mladým lidem připomínat, řekl v Liberci německý velvyslanec

21.03.2015 13:58

Na návštěvu Liberce přijel ve čtvrtek 19. března velvyslanec Spolkové republiky Německo v ČR J. E. Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven.

Historické souvislosti musíme mladým lidem připomínat, řekl v Liberci německý velvyslanec
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Na liberecké radnici se setkal s náměstkem primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivanem Langrem. Bavili se mimo jiné o spolupráci Liberce s jeho partnerskými městy, ale řeč přišla i na to, jaký mají dnes Liberečané vztah k Němcům a jak nahlížejí na poválečnou minulost.

„Rád bych ocenil vás i vaše předchůdce za veškeré snahy, které vedou k vylepšování česko-německých vztahů. Považuji to za velmi podstatné a myslím si, že máme na co navazovat. Neumím si pro město Liberec s jeho strategickou polohou v blízkosti státních hranic představit lepší partnery pro příhraniční a mezinárodní spolupráci, než jsou například saská města, školy či instituce,“ řekl náměstek Ivan Langr s tím, že vzájemná spolupráce může být velmi bohatá na poli kultury, vzdělávání, posilování jazykových kompetencí, cestovního ruchu nebo při přípravě jednotlivých projektů různého zaměření.

Velvyslanec se zajímal zejména o kulturu a cestovní ruch v Liberci. Zmínil se také o možné spolupráci v oblasti výuky německého jazyka na školách, jelikož osobně dlouhodobě podporuje zavedení němčiny jako druhého cizího jazyka na českých základních a středních školách.

Ocenil aktivní spolupráci Liberce s partnerskými německými městy Augsburgem a Žitavou. Velvyslance zaujalo pořádání pravidelných česko-německých kulturních dnů Dialog, jejichž cílem je nejen pobavit, ale také spojovat obyvatele Liberce a Augsburgu a prohlubovat kontakty mezi nimi. Zatímco poslední Dialog se uskutečnil v roce 2013 v Liberci, letos se o program postará partnerské město. 

„Vnímám, že v současné době jsou vztahy mezi Českou republikou a Německem lepší, než dříve. Potvrzuje to i skutečnost, že sudetští Němci již vzdali snahu o navrácení majetku zkonfiskovaného vysídlencům po druhé světové válce. Sudetoněmecké krajanské sdružení nedávno změnilo své stanovy a formulaci o usilování o vrácení majetku vypustilo,“ zmínil Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven, který působí jako německý velvyslanec v České republice od září loňského roku.

V souvislosti s blížícím se kulatým výročím konce 2. světové války velvyslanec vyzdvihl důležitost setkávání dětí a mládeže s pamětníky a potřebu připomínat jim historické souvislosti.

Na závěr své návštěvy si velvyslanec prohlédl reprezentační prostory historické budovy radnice a podepsal se do kroniky města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…