Hluboká zve na tradiční Městské slavnosti vína

06.09.2018 13:46

Milovníci vína se 15. září opět sjedou do Hluboké nad Vltavou, kde letos pořádají už 13. ročník Městských slavností vína. Tradice vinařství zde přitom nevznikla náhodou, jeho počátky sahají hluboko do historie.

Hluboká zve na tradiční Městské slavnosti vína
Foto: Jitka Erbenová, Wikimedia Commons
Popisek: Hluboká nad Vltavou

„Lidé se dnes chtějí bavit a město jim proto musí nabídnout to, co je zaujme,“ vysvětluje hlubocký starosta Tomáš Jirsa. „Obnovili jsme proto před lety část vinice pod Knížecím Dvorem a vysadili révu, kterou nám tehdy darovali přátelé a zkušení vinaři z partnerského města Neustadt an der Aisch,“ vzpomíná starosta. Vzkříšením zaniklé vinařské tradice tak vznikly i oslavy, které každoročně přilákají stovky návštěvníků.

„Slavnosti vína začínají na hlubockém náměstí ve 13. hodin. Hrozny z naší vinice rozdáme lidem a každý může začít ochutnávat ta nejlepší moravská i zahraniční vína, která jsou pro ně připravena v Hotelu Záviš,“ popisuje Valerie Chromá z hlubockého Centra volného času, které slavnosti pořádá.

Návštěvníci přitom budou moci ochutnat i piva z nově otevřeného místního pivovaru nebo si koupit burčák na náměstí, které zaplní stánky vinařů. Vrcholem kulturního programu bude vedle cimbálové muziky a folku vystoupení Moondance Orchestru a jeho hostů, který je považován za absolutní špičku mezi tanečními orchestry v Česku a televizní diváci jej znají ze soutěže StarDance.

Přestože vinařství v kraji piva budí u nezasvěcených přinejmenším úsměv, vinobraní navazuje na tradici pěstování révy na Hluboké, o němž se objevují první zmínky už v polovině šestnáctého století. Tehdy zde majitel panství Ondřej Ungnad ze Suneku vysadil první keře révy a vinici poté nějaký čas obhospodařovali i Schwarzenbergové. Oslavy tak vzdávají hold i odvaze založit vinice v regionu, který není pro pěstování révy zrovna ideální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…