Hlučín: První knihu s hlučínskými pověstmi a báchorkami prodává Muzeum Hlučínska

19.10.2018 8:36

Knihu Anny Malchárkové Chudobky - Pověsti a báchorky z Hlučínska prodává už od začátku září Informační centrum Hlučín, sídlící v budově hlučínského zámku.

Hlučín: První knihu s hlučínskými pověstmi a báchorkami prodává Muzeum Hlučínska
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

 Jedná se o první dílo, které obsahuje soubor dochovaných pověstí z území Hlučínska.

„O literaturu zdejších autorů je poměrně značný zájem, spisovatelky Anna Malchárková nebo Jana Schlossarková jsou zde zvláště populární. Vnímáme proto jako svoji velmi vítanou povinnost podpořit jejich tvorbu tím, že v informačním centru zprostředkováváme prodej jejich knih. To samozřejmě platí i o nové knize Anny Malchárkové, kterou jsme zařadili do prodeje hned, jakmile vyšla,” uvedl Metoděj Chrástecký, ředitel Muzea Hlučínska, pod něž spadá i Informační centrum Hlučín.

„Literární tvorba autorů z Hlučínska patří k největším pokladům, které zde máme. Paní Malchárkové jsme nesmírně zavázáni, že věnovala čas a energii sběru a kouzelnému zpracování místních pověstí, a že takto významně pomáhá pečovat o odkaz našich předků, o zachovávání paměti Hlučínska i posilování lokální hrdosti a identity,” doplnila místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.

„V písemné formě se mnoho pověstí nedochovalo. A pokud ano, jsou to jen kratičké zmínky. Větší část z nich zůstala v ústním podání a jejich konečná podoba záležela na umění jednotlivého vypravěče,“ vysvětluje spisovatelka, která si dala tu práci a zmapovala podstatnou část území Hlučínska, kde se nějaká pověst nebo báchorka ještě dochovala.

Naši předkové jim věřili, výměnou generací se ale postupně vytrácely. Ilustrovaná kniha obsahuje 34 pověstí a báchorek, čerpaných jednak z historických pramenů, ale i z dochovaného lidového vyprávění. Kniha je rozdělena do dvou částí. V první části vtáhnou pověsti čtenáře do zaniklých tvrzí a hradů, dočtou se o propadlých zámcích, podivném zmrtvýchvstání, chodbách pod zemí, zbojnících a také o věčné lidské touze po spravedlnosti. Druhá část dá průchod fantazii, protože v báchorkách se vyskytují hastrmani, bludičky, rarášek i ohnivý pes a samozřejmě i místa na Hlučínsku, kde se tyto podivuhodné bytosti vyskytovaly a možná stále vyskytují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…