Hlučín: Sdílená kola se po zimní přestávce vrátila ve větším počtu

12.04.2021 7:34

Ekologicky nejšetrnější, rychlý a efektivní způsob dopravy napříč městem a podpora zdravého životního stylu, to je bikesharing. Rok 2020 byl prvním rokem, kdy ulicemi města Hlučína jezdila sdílená kola Nextbike.

Hlučín: Sdílená kola se po zimní přestávce vrátila ve větším počtu
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Dvacet pět modrostříbrných kol bylo k dispozici v období od 1. března do 31. prosince.  Jednalo se o pilotní projekt, který město finančně podpořilo. Prvních patnáct minut jízdy probíhalo zdarma, od šestnácté minuty platil výpůjčku uživatel.

Anketa

Je dobře, že Petr Kellner dostane in memoriam Řád Bílého lva?

56%
25%
hlasovalo: 5087 lidí

Na území města bylo navrženo pět stanovišť - Hlučínské jezero, Mírové náměstí, sídliště OKD, Rovniny a vlakové nádraží, kde si je občané mohli sdílená kola půjčit a zase je na některé z těchto míst vrátit. Velkou výhodou bikesharingu je, že uživatel nemusí kolo vracet na místo, odkud si je vypůjčil, naopak může podniknout pouze jednosměrnou cestu a dál pokračovat jiným dopravním prostředkem.

Projekt Bikesharing, který byl v Hlučíně zahájen na jaře loňského roku, se podle statistických údajů osvědčil. Nová možnost dopravy si ve městě našla své uživatele. Z analýzy provozu kol za období od března do konce prosince loňského roku vyplývá, že se na území města uskutečnilo 7 591 výpůjček sdílených kol.

Největší zájem o půjčování kol a nejoblíbenější stanici pro půjčení kol se stalo stanoviště v centru města - Mírové náměstí (2215 výpůjček), následovalo stanoviště Hlučínské jezero (1681 výpůjček), třetí využívanou stanicí byly Rovniny (1240 výpůjček), čtvrtou stanicí sídliště OKD (1235 výpůjček) a nejmenší zájem byl u stanoviště vlakové nádraží (1220 výpůjček kol).

V loňském roce byl zájem o zapůjčení bicyklů ze strany hlučínských občanů nebo návštěvníků města velký, proto je v letošním roce připraveno rozšíření poskytované služby. Počet kol na území města se zvedne z dvaceti pěti na třicet pět. Na základě požadavků občanů města byly stanice sdílených kol umístěny také do městských částí Bobrovníky, Darkovičky a další stanice je vybudována na Rovninách (U vodárny). Tak jako v loňském roce, bude prvních 15 minut jízdy zdarma. Za další započatou půlhodinu pak uživatel uhradí prostřednictvím mobilní aplikace poplatek 24 korun nebo si může zakoupit zvýhodněný tarif. Pro vstup do systému sdílených kol je zapotřebí jen stáhnout aplikaci, v ní se zaregistrovat, vložit platební kartu, ze které chcete jízdy delší než 15 minut hradit. Kolo si poté půjčíte jednoduchým naskenováním QR kódu umístěném na bicyklu a zvolíte tlačítko „půjčit kolo“. Pokud uživatel nevlastní „chytrý“ telefon, registraci je možné provést na webu projektu. Bicykl se „otevře“ během pár vteřin a jízda může započít.

Společnost nextbike Czech Republic s.r.o. ve veřejné soutěži vyhrála provoz sdílených kol pro letošní rok včetně zajišťování oprav kol, redistribuci po městě a servis. Bude také provozovat jednoduchou mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím se kola půjčují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…