Hodonín: Autovraky mizí z ulic

26.05.2022 13:44 | Tisková zpráva

Problematikou autovraků a odstavených vozidel se město Hodonín zabývá léta. Bohužel až do minulého roku neexistovaly účinné zákonné prostředky pro řešení většiny případů. To se však změnilo s novým zákonem o výrobcích s ukončenou životností, který nabízí možnost, jak si s autovraky poradit.

Hodonín: Autovraky mizí z ulic
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Nejvíce případů vyřeší městská policie svou pílí a komunikací s provozovateli vozidel, jak se říká po dobrém. Ne vždy je však nějaká domluva možná nebo není provozovatel znám. S novým zákonem č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností však přibylo i řešení většiny problematických případů.

Pro představu uvádíme statistiku řešených případů:

rok

Celkově řešené případy

2019

45

2020

58

2021

50

2022

20

 

Do roku 2021 se vše dalo řešit pouze domluvou a zákonné prostředky nebyly v praxi použitelné. Nový zákon však umožnil při nespolupráci provozovatele vozidla odstraňovat, tedy předávat k ekologické likvidaci. Výzvami a spoluprací městské police a oddělení odpadového hospodářství a zeleně se podle nového zákona podařilo vyřešit téměř všechna evidovaná vozidla. Aktuálně (k 1.5.2022) bylo dle zákona 542/2020 vyřešeno 19 vozidel z nichž bylo zlikvidováno 13, což je pro představu menší parkoviště. 

Nebuďte k odstaveným vozidlům na veřejných parkovištích a ulicích lhostejní, obraťte se na městskou policii. Bude se vám lépe parkovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

10:29 Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

V úterý 14. května se na dopravním hřišti Lipová sešli žáci škol mikroregionu Hustopečsko, kteří se …