Hodonín: Kalendář připomíná dlouhou historii města

05.01.2019 14:52

V letošním roce si budeme připomínat 850 let od první písemné zmínky hodonínského hradu v roce 1169. Tomuto výročí a hradu, později zámku, se věnuje i reprezentativní nástěnný kalendář na rok 2019.

Hodonín: Kalendář připomíná dlouhou historii města
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Co se stalo s hradem a zámkem, jak vypadal a jaký byl jeho další osud, ale i mnoho jiných zajímavostí se můžete dozvědět z kalendáře, který je pojat jako kronika o třinácti listech včetně obrázků. Kalendář je stále k dostání v Turistickém informačním centru a knihkupectví Zdenky Dvořákové na Národní třídě.

Kalendář přibližuje nejstarší podobu zámku a zároveň nejstarší pohled na město. Začtete se, co se stalo se zámkem, když se stal majetkem císařské rodiny a dozvíte se i to, kdy do něj byla umístěna tabáková továrna, jak dlouho vydržela tabáková výroba a další zajímavé informace.

Texty pro kalendář připravil historik Peter Futák z Městského muzea Veselí nad Moravou a grafickou podobu zpracovala stejně jako v minulých letech grafička Hana Rakusová. „Kalendář bude působit jako stará kronika. Kronika, kterou si otevřete a je plná příběhů a informací o hradu, o němž jste netušili, že v Hodoníně někdy stával. Každý měsíc a příběh bude doplněn malbami a perokresbami,“ představila podobu kalendáře grafička Rakusová ještě před jeho dokončením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…