Hodonín: Luďka Zemana a veterány bude připomínat lavička

01.08.2021 12:47

Památku hodonínského občana, podporučíka i. m. Luďka Zemana, který zahynul před 26 lety v zahraniční vojenské mírové misi na území tehdejší Jugoslávie, si dnes připomněli jeho kamarádi, vojáci i rodina na pietním shromáždění.

Hodonín: Luďka Zemana a veterány bude připomínat lavička
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Jeho osobu a veterány bude připomínat také lavička veteránů, kterou odhalili jeho kamarádi na městském hřbitově.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

„Jsem hrdý na to, že naše město je spojeno se jménem muže, který se rozhodl vstoupit do Armády České republiky, a s nasazením vlastního života bránit mír v Evropě“ řekl v úvodu shromáždění starosta města Libor Střecha. Příslušníci vojenské mírové mise OSN pod názvem UNCRO tehdy plnili svůj úkol v oblasti bývalé Jugoslávie na pozorovacím stanovišti Tango 23, které bylo součástí 72 kilometrů dlouhé dělící linie mezi chorvatskou a srbskou stranou. Toto stanoviště se však stalo jedním z terčů útoků chorvatských jednotek. Na následky zranění 5. srpna 1995 vyhasly životy podporučíků i. m. Luďka Zemana a Petra Valeše, tři další vojáci byli zraněni.

„Do dnešního dne do pozorovatelských misí OSN v zahraničních vojenských koaličních operacích a operací Severoatlantické aliance se zapojilo přes 16 tisíc výjimečných mužů a žen, kteří pod českou vlajkou působili a působí na mnoha místech dnešního neklidného světa,“ uvedl ve svém vystoupení zástupce ředitele Krajského vojenského velitelství Brno pplk. Vlastimil Drápela. „Nezištně nasazovali a nasazují svůj život za uchování či nastolení míru, za náš lepší svět, svobodu a spravedlnost. Třicet z nich za to zaplatilo cenu nejvyšší,“ připomněl. Jejich památku i osudy je třeba si připomínat.

Památku Luďka Zemana a veteránů bude ode dneška připomínat i lavička, kterou nechali instalovat kamarádi z Tanga 23 – Repetitor, kteří si říkají „repeťáci“, rodina a další kamarádi. Má pořadové číslo 94. „To znamená, že v České republice, na Slovensku i v Afghánistánu je 94 laviček, jimiž vzpomínáme na své padlé kamarády,“ řekl jeden z kamarádů.

Po odhalení lavičky vzdali přítomní poctu všem veteránům minutou ticha, zazněly čestné salvy a oficiální část na závěr zakončila česká hymna. U hrobu Luďka Zemana kamarádi ještě zahráli a zapívali jeho oblíbené písně. Pietní setkání pokračovalo položením kytic u pamětní desky na radnici a mší za všechny padlé veterány ve farním kostele sv. Vavřince, kterou sloužil vojenský kaplan. Setkání uzavřela společná návštěva Military muzea ve Vlkoši.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…