Hodonín: Město plánuje obnovu aleje na Nesytě

23.07.2020 15:03

Podpořit boj proti suchu a klimatickým změnám plánuje město Hodonín mimo jiné i výsadbou zeleně v extravilánu města. Prořídlé stromořadí podél cesty na Nesytě tvořené hrušněmi a dalšími keři by se mohlo již koncem tohoto roku dočkat změny.

Hodonín: Město plánuje obnovu aleje na Nesytě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Záměr obnovit a také prodloužit stávající alej podpořila na svém posledním jednání rada města. Radní schválili podání žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí 2014 - 2020, díky níž by město mohlo ušetřit až 80 % nákladů na výsadbu nových stromů.

Dosud tvoří 1200 metrů dlouhou alej převážně hrušně a keře rodu Prunus. Celkem 61 vzrostlých stromů zde roste již 60 až 80 let. I díky jejich stáří je nutné provést zdravotní řezy suchých a nestabilních větví a zlepšit tak celkový stav zeleně. Stromy však zůstanou zachovány v plném rozsahu.

Novou výsadbu budou tvořit tři liniové úseky po obou stranách cesty. Druhová skladba bude pestřejší a kromě hrušní počítáme také s vysazením třešní, oskeruší a slivoní v celkovém množství 106 kusů nových sazenic. Alej stromů se tak prodlouží o dalších 550 metrů (ke stávajícím 1200 metrům, které budou zahuštěny). Výsadba by mohla být zahájena již v listopadu a prosinci tohoto roku. Samozřejmostí je následná péče, která je garantována po dobu dalších 10 let. Předpokládané celkové náklady činí 432 273 Kč, možná dotace, o kterou město požádalo, by v ideálním případě mohla pokrýt až 345 818 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…