Hodonín: Přestavba křižovatky u Pánova se přiblížila

20.05.2022 21:21 | Tisková zpráva

Přestavba nebezpečné křižovatky státní silnice I/55 a krajské II/432 u Pánova na okružní křižovatku dostala ve společném řízení 11. května od krajského úřadu stavební povolení. Po nabytí právní moci může investor, kterým je Ředitelství silnic a dálnic ČR, dělat kroky související s vlastní výstavbou. Jedním z prvních bude výběr zhotovitele stavby, který by mohl začít se stavbou ještě letos.

Hodonín: Přestavba křižovatky u Pánova se přiblížila
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

„Jsem moc rád, že se podařilo společně dotáhnout tento záměr do finále,“ zhodnotil výsledky dlouhodobých jednání o bezpečnější křižovatku starosta města Libor Střecha,“ za město jsme vyvinuli maximální úsilí. Spolu s nedávno otevřenou lávkou přes silnici I/55 u zoologické zahrady to vnímám jako další významný krok k bezpečnější dopravě a pohybu obyvatel v těchto částech města,“ řekl starosta. 

Stavební povolení zatím nenabylo právní moci. „Zhruba do konce května plánujeme zahájení výběrového řízení na zhotovitele stavby,“ informovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková. Zahájení prací bude záležet na vývoji soutěže. „Předpokládáme, že by to mohlo být ještě v letošní stavební sezoně,“ doplnila. Předpokládá se, že stavební práce by měly trvat pět měsíců.

Nová okružní křižovatka bude s jednopruhovým okružním pásem s vnějším průměrem 40 metrů. Okružní křižovatka bude mít 4 paprsky, které budou symetricky napojeny na okružní pás.  Ve středové části křižovatky bude vysazen nízký keřový porost. Z důvodu bezpečnosti provozu bude okružní křižovatka osvětlena. Součástí stavby tak bude vybudování nové kabelové propojky nízkého napětí a veřejného osvětlení kruhového objezdu a vjezdů do křižovatky. Nezpevněné plochy kolem křižovatky budou zatravněny.

Tzv. pánovská křižovatka patří v současné době dopravně mezi nejvíce rizikové křižovatky v České republice a je nejnebezpečnější křižovatkou v Jihomoravském kraji. V uplynulých třech letech na křižovatce došlo k 17 dopravním nehodám, při kterých 3 osoby zemřely, 2 utrpěly těžká zranění a dalších 25 osob mělo lehká zranění. Vyplývá to ze statistik pojišťovny Allianz, která zpracovává mapu rizikových míst na území celé republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…