Hodonín: Radní schválili plán na oživení cestovního ruchu

05.11.2020 16:01

Jak přivést do Hodonína návštěvníky a jaké atraktivity a služby ve městě i okolí jim nabídnout, aby zde chtěli strávit více dní? Nejen o tom hovořili radní města na říjnové schůzi při projednávání prováděcího dokumentu ke strategii cestovního ruchu města pro nejbližších pět let.

Hodonín: Radní schválili plán na oživení cestovního ruchu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Dokument přináší návrhy konkrétních kroků k nastartování turistického ruchu, který by měl návazně podpořit i hospodářský rozvoj ve městě a jeho okolí.

První kroky k oživení turistického ruchu město učinilo už v loňském roce při zpracování strategie cestovního ruchu. Prováděcí dokument tuto strategii konkretizuje. „Město Hodonín má ve srovnání s jinými městy jedno velké plus. Vlastní, nebo má podíly na subjektech, které přímo nebo nepřímo participují na cestovním ruchu, ať už je to zoologická zahrada či lázně, sportovní zařízení a areály, plavecký areál, koupaliště nebo hotel,“ říká Ondřej Špaček z poradenské firmy, která připravovala prováděcí dokument. Kromě folkloru, historie, kultury a sportu může město rozvíjet turistických ruch rovněž ve spojení s lázněmi, řekou Moravou a přírodou kolem.

Zatímco cestovní ruch v letech 2012 až 2018 v tuzemsku i regionech vykazoval růstový trend, v Hodoníně spíše stagnoval. Dokazuje to i počet přenocování ve městě za rok okolo 156 tisíc, který se v  posledních třech letech neměnil. Město Hodonín má ambici dosáhnout do roku 2025 průměrné výkonnosti trendů cestovního ruchu v České republice a stabilizovat atraktivitu města v regionu Slovácka. Kromě rozvoje infrastruktury a služeb cestovního ruchu, jakými jsou například nejvíce navštěvované cíle - zoo a lázně, se chce město zaměřit na užší spolupráci se subjekty podnikajícími v cestovním ruchu a službách, ale také na tvorbu a propagaci nových produktů a programových nabídek. Velký potenciál pro zvýšení počtu návštěvníků města představuje plánované přístaviště na řece Moravě.

Fenoménem posledních let je cykloturistika a trávení volného času v přírodě.  S tím souvisí i potřeba propojit cyklotrasy a cyklostezky s okolními obcemi a vytvořit naučné stezky. „Hlavním cílem pro budování cyklostezek by mělo být propojení obcí s Hodonínem a to, aby lidé v daleko větší míře používali kola k pohybu ve městě a v přiměřené míře třeba vyměnili auta za kola“, vysvětluje Ondřej Špaček. Zároveň bude potřeba řešit parkování aut a kol.

Všechny aktivity, které souvisí s rozvojem cestovního ruchu, by měl mít na starosti jeden koordinátor. Jeho úkolem bude kromě spolupráce s destinačními partnery, také společné vytváření produktové nabídky, komunikace s institucemi veřejné správy, obcemi, místními podnikateli a investory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…