Hodonín: Symfonici a Svatopluk získali uznání

14.09.2018 16:51

Poděkování Jihomoravského kraje za dlouholetou činnost v oblasti kultury a reprezentaci v tuzemsku i zahraničí dnes převzali zástupci Hodonínského symfonického orchestru a smíšeného pěveckého sboru a Divadelního spolku Svatopluk. Oba soubory reprezentují jižní Moravu dlouhá léta. První soubor od roku 1955 a Svatopluk s krátkými přerušeními dokonce už od roku 1860.

Hodonín: Symfonici a Svatopluk získali uznání
Foto: wikipedia
Popisek: Hodonín

Desítka zástupců dvou významných hodonínských souborů, které se pohybují v oblasti kultury již po mnoho let a sklízejí uznání doma i v zahraničí, se dnes setkala v obřadní síni hodonínské radnice s krajským radním Tomášem Soukalem, zodpovědným za oblast kultury a památkové péče, starostou města Milanem Lúčkou a místostarostou Jiřím Jandou. Radní Soukal poděkoval oběma souborům za šíření kultury a tradic jižní Moravy i reprezentaci města a kraje. Za dobu své existence členové souborů odehráli mnoho představení a potěšili posluchače a diváky nejen na mnoha místech Jihomoravského kraje, ale i v České republice a v zahraničí, uvádí se v děkovném dopise. Gratulace a poděkování převzali vedoucí souborů Michal Bešta a Běta Švancarová.

Hodonínský symfonický orchestr a smíšený pěvecký sbor jsou příspěvkovou organizací města a jsou činní od roku 1955. Každý rok připravují nejméně tři programy, s kterými se představují na Vánoce, na jaře a na podzim. Jak orchestr, tak pěvecký sbor má 45 až 50 členů, a když účinkují spolu, představí se posluchačům 90 – 100 členné těleso. Nejbližší vystoupení v Hodoníně plánují na 17. listopadu v kostele sv. Vavřince, kde představí Mozartovo Requiem.

Divadelní spolek Svatopluk, který působí pod hlavičkou Domu kultury Hodonín, má dlouholetou tradici. Letos slaví již 158 let od svého založení. V minulosti je zastřešovalo mnoho organizací i výrobních závodů. V současné době má soubor 30 členů, kteří pro letošní sezónu nastudovali dvě hry pro dospělé a jednu pohádku pro děti. V letošním roce se herci souboru představili s hrou „Tomášku, domů!“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…