Hodonín: Výstava přibližuje dějiny i současnost Lichtenštejnského knížectví

28.10.2019 21:32

Novou výstavu otevřelo Masarykovo muzeum v Hodoníně v sále Evropa. Je věnována Lichtenštejnskému knížectví, od jehož založení letos uplynulo 300 let. Výstava nabízí exponáty z Rakouska i Lichtenštejnska a je k zhlédnutí v sále Evropa až do 2. února 2020.

Hodonín: Výstava přibližuje dějiny i současnost Lichtenštejnského knížectví
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Výstava je rozdělena do dvou částí. „V první místnosti jsou vystaveny exponáty z období 17. a počátku 18. století. Jsou to věci, které se přímo vztahují k Lichtenštejnům na Moravě a k tomu, jak budovali svoje impérium,“ uvedl při zahájení výstavy kurátor Marek Vařeka. Mezi portréty návštěvníci uvidí Perchtu z Rožmberka, známou jako bílou paní, která žila v 15. století v ústraní na mikulovském hradě. Několik portrétů zobrazuje Jana Adama Ondřeje, jehož smrtí se v roce 1712 uzavírá tzv. karlovská větev, a nastupuje větev reprezentovaná Antonínem Floriánem a dalšími členy rodu až po současného knížete Jana Adama II. a jeho syna Aloise. „Na výstavě je zastoupena i méně známá větev moravsko-krumlovských Lichtenštejnů a návštěvníci mohou vidět kromě jiných předmětů zajímavé fotografie z jejich hrobky,“ doplnil kurátor.

Druhá místnost je věnována Lichtenštejnsku a Lichtenštejnům v 19. a 20. století. Jsou v ní umístěny fotografie, řády, poštovní známky i další dokumenty týkající se knížecí rodiny a Lichtenštejnska. K zajímavým exponátům patří důstojnická uniforma knížete Karla z moravsko-krumlovské větve, potřísněná krví z bitvy nebo třeba průkazka knížete Jana II. na vlaky v celém Rakousko-Uhersku na rok 1918.

Zahájení výstavy se zúčastnilo mnoho hostů, mezi nimi byl i J. J. Princ Emmeram z Lichtenštejna, žijící v Německu, a hosté z Rakouska. Výstava je k zhlédnutí v přízemí budovy sálu Evropa až do 2. února příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…