Hodonín: Výstava přibližuje dějiny i současnost Lichtenštejnského knížectví

28.10.2019 21:32

Novou výstavu otevřelo Masarykovo muzeum v Hodoníně v sále Evropa. Je věnována Lichtenštejnskému knížectví, od jehož založení letos uplynulo 300 let. Výstava nabízí exponáty z Rakouska i Lichtenštejnska a je k zhlédnutí v sále Evropa až do 2. února 2020.

Hodonín: Výstava přibližuje dějiny i současnost Lichtenštejnského knížectví
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Výstava je rozdělena do dvou částí. „V první místnosti jsou vystaveny exponáty z období 17. a počátku 18. století. Jsou to věci, které se přímo vztahují k Lichtenštejnům na Moravě a k tomu, jak budovali svoje impérium,“ uvedl při zahájení výstavy kurátor Marek Vařeka. Mezi portréty návštěvníci uvidí Perchtu z Rožmberka, známou jako bílou paní, která žila v 15. století v ústraní na mikulovském hradě. Několik portrétů zobrazuje Jana Adama Ondřeje, jehož smrtí se v roce 1712 uzavírá tzv. karlovská větev, a nastupuje větev reprezentovaná Antonínem Floriánem a dalšími členy rodu až po současného knížete Jana Adama II. a jeho syna Aloise. „Na výstavě je zastoupena i méně známá větev moravsko-krumlovských Lichtenštejnů a návštěvníci mohou vidět kromě jiných předmětů zajímavé fotografie z jejich hrobky,“ doplnil kurátor.

Druhá místnost je věnována Lichtenštejnsku a Lichtenštejnům v 19. a 20. století. Jsou v ní umístěny fotografie, řády, poštovní známky i další dokumenty týkající se knížecí rodiny a Lichtenštejnska. K zajímavým exponátům patří důstojnická uniforma knížete Karla z moravsko-krumlovské větve, potřísněná krví z bitvy nebo třeba průkazka knížete Jana II. na vlaky v celém Rakousko-Uhersku na rok 1918.

Zahájení výstavy se zúčastnilo mnoho hostů, mezi nimi byl i J. J. Princ Emmeram z Lichtenštejna, žijící v Německu, a hosté z Rakouska. Výstava je k zhlédnutí v přízemí budovy sálu Evropa až do 2. února příštího roku.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…