Holešov: Fenomén Letní školy barokní hudby i letos obohatí naše město

31.07.2021 8:36

Od 6. do 15. srpna se opět unikátní pamětihodnosti Holešova rozezní tóny špičkově interpretované barokní hudby.

Holešov: Fenomén Letní školy barokní hudby i letos obohatí naše město
Foto: wikipedia
Popisek: Holešov.

Již 19. ročník mezinárodního workshopu Letní škola barokní hudby obrátí k našemu městu zraky všech milovníků starší klasické hudby z celé Evropy.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

My Holešováci si to možná ani úplně neuvědomujeme, ale na těch deset dní se Holešov stává skutečnou hudební Mekkou. Málokteré podstatně větší město, snad s výjimkou Prahy a Brna, hostí ve svých zdech pravidelně tak mimořádné interprety klasické hudby, kteří jsou vynikajícími interprety ve svém oboru.  V uplynulých ročnících letní školy působily jako lektoři a pro holešovské obecenstvo vystupovaly takové hvězdy jako je Adam Plachetka, KateřinaKněžíková, Markéta Cukrová a další. Letos přivítá letní škola a tudíž i Holešov světově prosluléhokontratenoristu Andrease Scholla, který v rámci workshopu povede již podruhé mistrovskou třídu. Spolu s Andreasem Schollem se letní školy zúčastní i jeho manželka, rovněž proslulá cembalistka Tamar Halperin. Ale všichni lektoři holešovského workshopu patří mezi evropsky uznávané interprety a v oblasti barokní hudby představují skutečnou špičku. Ale i frekventanti školy jsou vesměs velmi dobří, profesionální hudebníci. Oněch deset dní tedy bude naše město hostit a bude moci poslouchat výkony skutečně nejlepších hudebníků a zpěváků, kterých se k nám sjede více než stovka – je to tedy zcela ojedinělá možnost slyšet top nejlepší z nejlepšího!

Letošním tématem Letní školy barokní hudby budou skladby Georga Philippa Telemanna, jehož monumentální kantáta „DerTag des Gerichts- Poslední soud“ pro pěvecká sóla, sbor a orchestr zazní na třech závěrečných koncertech, které provedou společně studenti i lektoři workshopu. Telemann je spolu s Bachem obrovskou postavou pozdně barokní hudby, mimořádně plodným autorem více než tří tisícovek hudebních děl. Účastníci provedou celkem osm koncertů, z toho šest přímo v Holešově. Kromě koncertu závěrečného, který zazní na zámku v pátek 13. srpna to bude zejména v neděli 8. srpna koncert lektorů – tady bude možno uvidět a poslechnout si na jednom místě shromážděnou špičku interpretů barokní hudby. Od loňského roku organizátoři worshopu zajišťují rovněž tzv. dětskou třídu – v ní se učí intepretaci barokní hudby děti od 5 do 14 let, z nichž víc než polovina pochází z našeho regionu. Dětská třída, kterou bude navštěvovat na čtyři desítky dětí, bude mít rovněž svůj koncert a to ve čtvrtek 12. srpna na zámeckém nádvoří. Vystoupení nadějí barokní hudby bude rozkošným a milým završením nadšené práce dětských interpretů. Nebudou samozřejmě chybět ani studentské koncerty, mezi lahůdky patří tradičně neformální koncert duchovní hudby v nádherném, autentickém prostředí čistě barokního kostela sv. Anny, vyznačujícím se skoro dokonalou akustikou a rovněž Zámecká noc, rozverný koncert v prostorách zámku.

Přes letošní covidové srázně a omezení se rozhodl dirigent Roman Válek, zakladatel a hlavní organizátor toho projektu, uskutečnit Letní školu barokní hudby i letos. Na krásných deset dní v první polovině srpna ožije naše město nádhernou hudbou a zpěvem a pozdvihne se do hvězdných výšin skutečných hudebních, světově obdivovaných a respektovaných hvězd. Tedy pojďme zažít i my ty hvězdné chvíle, protože to je příležitost, kterou nám ostatní mohou jen závidět!

Karel Bartošek

KONCERTY LETNÍ ŠKOLY BAROKNÍ HUDBY 2021 V HOLEŠOVĚ

Neděle 8. srpna 20:00
Koncert lektorů Velký sál Zámku

Úterý 10. srpna 20:00
1.Studentský koncert – Duchovní, Kostel sv. Anny Holešov

Středa 11. srpna 20:00
Studentský koncert – Zámecká noc, nádvoří Zámku / nepříznivé počasí - Velký sál /

Čtvrtek 12. srpna 19:30
Vystoupení Dětské třídy – nádvoří Zámku / nepříznivé počasí - Velký sál /

Pátek 13. srpna 19:30
Závěrečný koncert Velký sál Zámku

Georg Philipp TELLEMANN
Kantáta - Der Tag des Gerichts / Poslední soud
pro sóla, sbor a orchestr.

Všechny koncerty jsou přístupné veřejnosti.

Předprodej vstupenek od 1. 8. 2021 v Městském informačním centru Zámek

Prodej také na místě hodinu před koncertem.

Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…