Hořice: Do Goldschmidtovy vily již nezatéká, prosklená střešní konstrukce propouští světlo až do spodních podlaží

03.01.2021 10:41

Záchrana původní Goldschmidtovy vily v Maixnerově ulici, kterou postupně opravují její současní majitelé manželé Němečkovi z Chvaliny, pokračovala i v letošním roce.

Hořice: Do Goldschmidtovy vily již nezatéká, prosklená střešní konstrukce propouští světlo až do spodních podlaží
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Podařilo se dokončit opravu a čistění pískovců na zdobné fasádě a na balkonech, zatím stále ještě probíhá obnova štuků na severní straně objektu. Nejviditelnější venkovní úpravou je stavba pískovcového oplocení z Maixnerovy ulice, ve kterém Němečkovi chtějí pokračovat i v roce příštím. Další plánovanou investicí je dokončení vnějších omítek a štuků a poté odstranění lešení. Stavba je stále ve fázi záchrany bez ohledu na její další využití. Záměrem nových majitelů vily je maximální zachování jejího původního rázu, i proto touto cestou žádají veřejnost, kdyby někdo měl dobové fotografie vily, jak zvenku, tak i z interiéru, o jejich zapůjčení, posloužily by pak jako inspirace pro další práci na rekonstrukci. Součástí celé nemovitosti je také ohromná zahrada se vzrostlými stromy, i zde se počítá s jejich zachováním formou anglického parku a průběžným doplňováním dřevin  za odborného dohledu zahradním architektem.  

S laskavým svolením majitele pana Radka Němečka nám bylo umožněno pořídit fotografie nejen zvenku, ale také v postupně opravovaném interiéru. Velkorysá konstrukce střešní krytiny je dokončena, do objektu vily tak již nezatéká a mohou zde postupně probíhat práce uvnitř. Vila je opravdu velmi prostorná, místnosti po obvodu jsou osvětleny velkými okny, světlo do komnaty uprostřed každého podlaží vniká střešním proskleným jehlanem. Držíme tímto pomyslně manželům Němečkovým palce, aby se jim v další záchraně této překrásné stavby i nadále dařilo, vždyť původní Goldschmidtova vila je bezesporu jednou z nejkrásnějších v našem městě  a její záchrana přišla bez nadsázky za pět minut dvanáct. 

Rada města Hořice rozhodla, že manželé Němečkovi za tento skvělý počin obdrží Cenu města Hořice, která jim bude předána, až to pandemická situace dovolí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…