Hořice: Městské muzeum žije

16.06.2019 19:27

Od znovuotevření hořického muzea na konci dubna letošního roku uplynulo přibližně sedm týdnů a to je příležitost k malému bilancování. Nepočítáme-li davy návštěvníků, které proudily do muzea při slavnostním otevření 26. dubna a jež ani nebylo možné spolehlivě spočítat, navštívilo městské muzeum již 1 340 návštěvníků.

Hořice: Městské muzeum žije
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Byli to nejen jednotlivci, ale i organizované skupiny a zastavilo se tu i několik zájezdů. Veřejnost byla o celém projektu rekonstrukce pravidelně informována nejen na městském webu, ale i v tisku, a tak si prohlídku muzea nenechali ujít ani ti, kteří mezi běžné návštěvníky výstav nepatří. Možnosti komentované prohlídky muzea také využila celá řada škol nejen z Hořic. A jaké jsou ohlasy veřejnosti? Velmi kladné. Lidé s uznáním hodnotí nejen zdařilou rekonstrukci památkově chráněné budovy, která již byla ve velmi zanedbaném stavu, ale i moderně pojatou stálou expozici, nazvanou "Od kamene k soše". Interaktivní prvky, určené především pro dětské návštěvníky, si rádi vyzkoušeli i dospěláci. Velkou pozornost budí také prezentace fotografií a dalších dokumentů v multimediálním sále, kde je velmi názorně předveden stav před, v průběhu a po rekonstrukci. Návštěvníkům se velmi líbí i krásné venkovní prostory, které nabízejí možnost pořádání kulturních akcí pod širým nebem. Již z prvních týdnů provozu je zřejmé, že zvolený koncept revitalizace a zpřístupnění téměř všech prostorů pro veřejnost  (autor Ing.arch. Martin Pour)  i vlastní provozně technické řešení celého objektu je velmi dobře navrženo a tvoří vyvážený harmonický celek.

V muzeu už také proběhly první kulturní akce. Více než stovku návštěvníků přilákala 31. května Malá muzejní noc, při níž proběhl výtvarný program pro děti. Malí účastníci se při něm dozvěděli, jak vznikl pískovec a při následných dílničkách na muzejní půdě ztvárňovali své představy o životě v pravěkém moři. Milovníci historie si nenechali ujít zajímavou přednášku o hradní architektuře v našem regionu v podání Mgr. Martina Witkowského a večerní program zakončil velmi pěkný koncert Kytarového orchestru při ZUŠ F. A. Šporka v Jaroměři. Protože měl koncert velký úspěch jak u posluchačů, tak u účinkujících, domluvili jsme se a můžeme se těšit další vystoupení v době adventu. Velký zájem nejen u odborné veřejnosti vzbudila přednáška sochaře Michala Gabriela o využití nových technologií v tomto uměleckém oboru. Další koncert nazvaný Dostaveníčko v muzeu, nás čeká v pátek 14. června. Tentokrát zazní smyčce v podání Hořického komorního orchestru. Ještě před prázdninami bude zahájen i nový cyklus setkání se zajímavými osobnostmi, nazvaný Křeslo pro hosta. Tím prvním bude 26. června 2019 zdejší farář P. Filip Janák a řeč nebude zajisté jen o víře. Pro úplnost je třeba dodat, že se v muzeu již uskutečnilo několik workshopů pro školy a od podzimu se tvůrčí dílničky dostanou do stálé nabídky hořického muzea.

Potěšitelné je, že se plní i diář s rezervacemi multimediálního sálu, který bude sloužit nejen pro kulturní akce muzea, ale bude k dispozici také pro konference, semináře a setkání jiných subjektů. Během zmíněných sedmi týdnů se v něm uskutečnilo například setkání vedení města se zdejšími podnikateli, seminář Národního institutu pro další vzdělávání a dvě zasedání Podzvičinska. Další rezervace se týkají např. Podchlumí či městské knihovny, která zde bude na přání účastníků slavnostně zakončovat další běh virtuální Univerzity třetího věku. Potěšilo také přání absolventů VOŠ při Zemědělské akademii na předávání absolventských vysvědčení ve Štorchově síni, kde během svého studia navštívili několik výstav. V pondělí 24. června bude muzeum hostit muzejníky, galeristy a archiváře, kteří se přijedou podívat na nové muzeum, ale také získat zkušenosti s čerpáním dotací z podobných programů.

Věříme, že letní měsíce a doba dovolených přilákají nové návštěvníky. Na další akce se pak můžeme těšit na podzim, kdy bude ve Štorchově síni zahájena velká výstava k velkému 100letému výročí hořického skautingu a v multimediálním sále si dobovými dokumenty připomeneme 30. výročí sametové revoluce. A věříme také, že se muzeum v budoucnu stane oblíbeným místem, kam budou lidé rádi přicházet a kam se také budou rádi vracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…