Hořice: Pomník husitské bitvy na Chvalině (Mohejlík) zrestaurován

24.07.2019 20:51

Ke konci června byl předán kompletně zrestaurováný Pomník husitské bitvy na Chvalině (Mohejlík). Pomník dal postavit v roce 1893 hořický rusofil a panslavista Josef Šťastný na památku dávné bitvy, jeho autorem je hořický sochař Antonín Šešina.

Hořice: Pomník husitské bitvy na Chvalině (Mohejlík) zrestaurován
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Pomník má formu husitského válečného vozu naplněného trofejemi, na nichž sedí lev. Restaurátorské práce nejprve spočívaly v očištění a omytí pomníku od biologického napadení (řasy a lišejníky) a černých depozit (tyto zčernalá místa zjevně způsobilo vyplavení pojiva z tmelů či reakcí materiálů, které byly použity při poslední opravě pomníku). Degradované partie kamene, které by mohli být dalšími procesy čištění narušeny, byly předzpevněny vhodnou organo-křemičitou látkou. Černé povrchové depozity byly lokálně dočištěny mikroabrazivní metodou.

Poškozené a chybějící části byly provedeny minerálním tmelem, který je svou barvou a strukturou blízký originální hmotě pískovce a následně byla provedena lokální barevná retuš.  V konečné fázi byla památky ošetřena biocidním prostředkem a lokálně především na horizontálních plochách hydrofobizačním prostředkem.

Restaurování provedla MgA. Ema Kamas z Nového Bydžova ve spolupráci s BcA. Pavlou Szabovou. Cena celkové obnovy činila 84 900 Kč. Město tento výdaj zatím financovalo ze svého rozpočtu, jelikož přidělení dotačního titulu z Královéhradeckého kraje nebylo do této doby potvrzeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…