Hradec Králové: Do prestižního Calendaria Regina se pro příští rok dostalo 28 akcí

06.11.2020 10:38

Seznam akcí, které se budou v Hradci Králové v příštím roce konat pod hlavičkou prestižního programu kulturních, sportovních a společenských událostí Calendarium Regina, tento týden schválili zastupitelé města. Současně byla těmto akcím potvrzena podpora z městského rozpočtu ve výši téměř třinácti milionů korun.

Hradec Králové: Do prestižního Calendaria Regina se pro příští rok dostalo 28 akcí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Některé události, jako festival Rock for People, letecká přehlídka CIAF nebo Dožínky, byly vzhledem k pandemii koronaviru nuceny letošní ročník zrušit a přesunout na příští rok, jiné se letos konaly v poněkud pozměněném a omezeném rozsahu. Své obsazení zná i další a stále více navštěvovaný seriál akcí ve městě na soutoku cyklus Královéhradecká nábřeží 2021.

„Současná situace je pro organizátory, a to nejen těchto velkých akcí, velmi nepříjemná. Vážíme si toho, že i přes nejistotu, ve které události plánují, chystají pro Hradečáky zajímavou nabídku kulturního, sportovního či společenského vyžití. Proto považuji za velmi důležité pořadatelům s předstihem potvrdit, že město je pro ně stabilním partnerem a mohou počítat s jeho podporou,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Hodnotící komise, která posuzuje jednotlivé žádosti pořadatelů o zařazení do Calendaria Regina, zastupitelům doporučila 28 projektů, z nichž u sedmi museli jejich organizátoři letošní ročníky zrušit a přeložit na příští rok. Nicméně dotace města v celkové výši více než 4,7 milionu korun a zařazení do prestižního kalendáře akcí jim byla potvrzena. Devět událostí pořádají městem založené či zřizované organizace a dotaci města mají zajištěnou již ve svém celoročním rozpočtu formou závazku veřejné služby. „Jedná se o tradiční akce jako divadelní festivaly, Hudební fórum Hradec Králové nebo Open Skies for Handicapped, z městského rozpočtu půjde v příštím roce na tyto události necelých 3,5 milionu korun,“ přibližuje primátor Hrabálek.

Nově podaných žádostí externích pořadatelů akcí, které se ucházely o zařazení do Reginy, bylo letos sedmnáct. „Žádosti posuzovala hodnotící komise velmi pečlivě a podrobně, konkurence byla jako každý rok velmi vysoká. Nově byli pořadatelé akcí, které při hodnocení získaly potřebný počet bodů pro udělení dotace, pozváni k prezentaci právě před hodnotící komisí, která byla složena ze zástupců koaličních i opozičních zastupitelských klubů,“ vysvětluje náměstkyně primátora Monika Štayrová, odpovědná za oblast ekonomiky, kultury a dotací. I ostatní akce, které se do Calendaria Regina nedostaly, ukázaly svoji kvalitu. Výsledek hodnotící komise neznamená, že o ně město nestojí, mohou o podporu a finanční pomoc žádat v dalších dotačních titulech města. „Calendarium Regina je velmi prestižní společnost událostí kulturního, sportovního či společenského života v Hradci Králové, dotaci města však každoročně získávají také desítky dalších akcí prostřednictvím dotačních programů na pořádání sportovních, kulturních nebo akcí z oblasti cestovního ruchu, kde chceme v příštím roce rozdělit více než 5,6 milionů korun,“ dodává náměstkyně Štayrová.

Zastupitelé v pondělí současně schválili program dalšího oblíbeného seriálu akcí, cyklus Královéhradecká nábřeží. „Podobně jako u Calendaria Regina, i v tomto programu na příští rok budou tři tradiční akce, které musely být z důvodu epidemie koronaviru letos zrušeny. Podpora města ve výši 990 tisíc korun jim však zůstala. Vzhledem k tomu, že akci Nábřeží keramiky a skla pořádá městská organizace Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, hodnotící komise posuzovala pouze sedm nových žádostí, které dorazily v řádném termínu, a všechny doporučila zastupitelům zařadit do cyklu Královéhradecká nábřeží s celkovou podporou téměř 600 tisíc korun,“ doplňuje primátor Alexandr Hrabálek.

Seznam akcí v Calendariu Regina 2021:

Jazz jde městem/Jazz Goes to Town 2021
155. výročí bitvy u Hradce Králové - Königgrätz 1866
DANCE FLOOR ATACK
Soutěžní rozárium - Mezinárodní soutěž novinek růží
Open Air Program 2021
Velká cena Hradce Králové
Night run a Avon běh Hradec Králové 2021
Celostátní setkání mládeže Hradec Králové 2021
NOVA CUP - HRADEC KRÁLOVÉ
GOČÁROVY SCHODY 2021
Sborové slavnosti (jaro)
ISSS/V4DIS 2021 - Internet ve státní správě a samosprávě
Mezinárodní divadelní festival Divadlo evropských regionů
"Čekání na Václava" - festival velkých malých divadel
Hudební fórum Hradec Králové
Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové
PRVNÍ DEN SPOLU - novoroční ohňostroj
Středoevropský jazzový most
ENTRÉE K TANCI
GAUDEAMUS THEATRUM / Mezinárodní Setkání uměleckých škol
Open Skies for Handicapped 2021
Den propagace zemědělství - Královéhradecké krajské dožínky
Rock for People
Hradec Králové Open - WDSF International Open 2021
Slavnosti královny Elišky
XXVII. CZECH INTERNATIONAL AIR FEST 2021 - CIAF 2021
Královéhradecký Majáles
Sborové slavnosti

Seznam akcí cyklu Královéhradecká nábřeží 2021:

Nábřežní jazzová pouť
Nábřeží umělců 2021 - Doba rudolfinská
Hradecké nábřeží gurmánů - Chuť jara a Chuť podzimu (2 akce)
Branný závod 2021
Nábřeží řemeslníků 2021
Hradecké sportovní hry 2021
Šampionát Evropy závodů šlapacích vozítek
Den vody
HRADEC KRÁLOVÉ - 14. NÁBŘEŽÍ SOCHAŘŮ 2021 - 2023
18 . mezinárodní Nábřeží paromilů
Nábřeží keramiky a skla

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …