Hradec Králové: Jednání města o posunu druhé koleje na Pražském Předměstí je u konce

06.03.2020 9:29

Jednání města o zachování kaštanové aleje a možném variantním posunu připravované druhé koleje na Pražském Předměstí je u konce. Podle plánu Správy železnic (SŽ) měla druhé koleji ustoupit kaštanová alej v Opatovické ulici. S tím ale nesouhlasili místní obyvatelé ze spolku Kaštanka.

Hradec Králové: Jednání města o posunu druhé koleje na Pražském Předměstí je u konce
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Město Hradec Králové zahájilo jednání s oběma stranami už v roce 2016 s cílem prověřit možnost vedení nové koleje na druhé straně od kaštanové aleje. Tato varianta se nyní ukázala jako neproveditelná. Někteří majitelé, kteří na severozápadní straně železničního koridoru mají své pozemky, odmítli jejich prodej. Ale především na severozápadní straně koridoru je také naplánována stavba Odlehčovací služby Honkova, na kterou již rada města schválila zhotovitele a v příštím týdnu bude výběr projednávat také zastupitelstvo. Výstavbu odlehčovací služby i plánované zavedení druhé koleje podporuje většina zastupitelů města.

„Situace se zdá být poněkud složitá, a to vzhledem k tomu, že město v zájmu zachování aleje začalo vyjednávat se Správou železnic a majiteli pozemků v zahrádkářské osadě již v roce 2016. V jednáních jsme pokračovali, ale po prověření možného nového trasování železnice jsme zjistili, že takto by došlo ke kolizi s dlouhodobým záměrem výstavby Odlehčovací služby Honkova. Zároveň jsme dospěli k závěru, že tato varianta již není možná, protože zařízení s odlehčovací službou v Honkově ulici je pro nás prioritou,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

„Všechny zúčastněné strany, tedy jak Správa železnic, tak spolek Kaštanka, počítali v dané lokalitě s možností výstavby Odlehčovací služby Honkova. Nyní jsme došli k závěru, že není možné ohrozit prakticky největší investiční akci se záměrem vzniku zázemí pro rozvoj sociálních služeb za posledních třicet let. Posun trati by bez ohledu na tento záměr nebylo jednoduché realizovat, jelikož majitelé pozemků na severozápadní straně železničního koridoru je odmítají prodat. Budova odlehčovací služby je nyní naprojektována tak, že je 30 metrů od osy stávající železnice, což je nejmenší tolerovaná vzdálenost stanovená zákonem, a mezi budovu a trať je možné umístit pouze parkoviště, jak je také zatím v plánu. S celkovým umístěním budovy už není možné nijak manipulovat, jelikož z druhé strany je stavba ohraničena Honkovou ulicí. Jednání se spolkem Kaštanka i nadále pokračují, ale v tuto chvíli jsme již uzavřeli možnost variantního posunu druhé koleje. Jednáme s nimi mimo jiné o možnostech přechodu železnice nebo křížení Kuklenské ulice,“ doplňuje investiční náměstek primátora Jiří Bláha.

Část Kaštanové aleje na Pražském Předměstí by měla v budoucnu nahradit nová zeleň. „Záleží nám na tom, aby v lokalitě bylo zachováno maximum zeleně. Připravujeme proto projekt výsadby nové aleje, který by zaplatilo město Hradec Králové. Stejně tak Správě železnic doporučíme vhodné náhradní výsadby v lokalitě. Tyto návrhy chci diskutovat s místními obyvateli,“ říká náměstek primátora pro oblast životního prostředí Martin Hanousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…