Hradec Králové: Magistrát už vydává nové elektronické občanky

26.01.2012 14:33

První kusy zcela nového typu občanských průkazů si už na královéhradeckém magistrátu vyzvedávají jejich majitelé. Takzvané elektronické občanské průkazy (e-OP) vešly v platnost 1. ledna 2012. Průkaz má strojově čitelnou zónu a za poplatek 500 korun může být opatřen podle rozhodnutí klienta i kontaktním elektronickým čipem, který slouží jak k identifikaci, tak k nahrání některých dalších dat, například elektronického podpisu.

Hradec Králové: Magistrát už vydává nové elektronické občanky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Ve dnech s běžnou pracovní dobou přijmeme kolem padesáti žádostí, v pondělí a ve středu, kdy je úřední doba delší, jich evidujeme průměrně 140,“ říká Dana Maxová, vedoucí oddělení osobních dokladů. „Většina žadatelů upřednostňuje standardní elektronickou občanku, jejíž vydání je zdarma, o doklad s kontaktním čipem žádá zatím jen kolem jednoho procenta klientů,“ doplňuje.

Podat si žádost nebo vyzvednout hotový doklad si mohou lidé bez objednání nově každý všední den. Využít lze také elektronický rezervační systém na internetových stránkách města, kde se objednají na termín, který jim nejlépe vyhovuje. Při standardní žádosti o novou občanku není třeba předem vyplňovat žádné formuláře ani dodat fotografie. Všechny administrativní kroky včetně pořízení fotografie projdou s žadatelem úředníci přímo na přepážce. Klient je pouze povinen prokázat svou totožnost.

Při převzetí občanského průkazu si občan zvolí čtyř až desetimístný číselný bezpečnostní osobní kód - BOK, který použije i do budoucna při komunikaci s jinými informačními systémy veřejné správy.

Nově magistrát města zajišťuje občanské průkazy i pro obyvatele menších měst a obcí, kde tuto funkci v minulosti zastávaly matriky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…