Hradec Králové: Město chystá novinky v bydlení, výsledkem bude více bytů k pronájmu

04.11.2023 7:17 | Tisková zpráva

Město Hradec Králové spouští nový projekt na podporu rozvoje bydlení. Jeho cílem je poskytnout více možností nájemního bydlení ve městě, a to navíc v úzké spolupráci se soukromými vlastníky bytů.

Hradec Králové: Město chystá novinky v bydlení, výsledkem bude více bytů k pronájmu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Rada města na svém včerejším zasedání schválila aktualizovaný Koncept rozvoje bydlení se sociálním charakterem, který se spuštěním takového projektu počítá. Nové byty mezi soukromníky začne město hledat už v následujících týdnech, postupně v tom bude pokračovat v rámci pilotní fáze až do konce října roku 2025. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38536 lidí

Magistrát plánuje oslovit soukromé vlastníky bytů v Hradci Králové a nabídnout jim nájemní smlouvu s městem. Následně by město tyto byty mohlo pronajímat lidem v bytové nouzi. „V celém procesu bude město hrát roli prostředníka, která je výhodná pro všechny strany. Majitel bytu získá seriózního nájemce, u kterého je jistota transparentnosti a pravidelné platby nájemného. Navíc na sebe chceme vzít i veškerá rizika přechodného neobsazení bytu nebo jeho poškození klientem. Město také bude hradit kauci a případné nutné opravy. Nový nájemce, kterého vybere město, zase získá bydlení, které potřebuje. Nebude třeba žádná investice předem. Hradit bude pouze nájemné a případné náklady na opravy, které by vznikly z nedbalosti,“ popisuje projekt náměstek primátorky pro oblast správy majetku města Pavel Vrbický.

„Klienty, které budeme v takových bytech ubytovávat, si chceme nejprve pečlivě prověřit. Jednotlivci či rodiny budou muset dlouhodobě spolupracovat se sociálním odborem, abychom byli přesvědčeni že jsou plně zodpovědní k tomu využívat tento typ nájemního bydlení,“ doplňuje náměstek Vrbický. Financování projektu plánuje město pokrýt ze stávajícího rozpočtu města. „Nájemné mezi městem a klientem bude ve stejné výši jako mezi majitelem bytu a městem. Město tedy na klienta nebude v tomto případě nic doplácet ani na něm vydělávat,“ dodává náměstek Vrbický. Tento projekt naplňuje Koncepci rozvoje bydlení se sociálním aspektem v Hradci Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

7:31 Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

V rámci modernizace a zvelebování ústeckých škol budou vyměněna okna a dveře na dvou základních škol…