Hradec Králové: Město prověří možnosti zástavby podél Piletického potoka

28.07.2020 9:15

V rámci pokračování záměru zkvalitnit území podél Piletického potoka a snahy přetvořit jej na lokalitu s bezpečným a příjemným bydlením, schválila v minulém týdnu rada města zpracování studie, která prověří možnosti zástavby podél potoka. Tato studie za necelých 500 tisíc korun včetně DPH by měla být hotová do konce letošního roku.

Hradec Králové: Město prověří možnosti zástavby podél Piletického potoka
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„V lokalitě podél Piletického potoka má město jedny z posledních pozemků, které by se daly vhodně využít ke kvalitnímu bydlení. Bohužel je území zatím v záplavové zóně, proto je třeba vyřešit charakter potoka tak, aby bylo území bezpečné a bylo jej možné zpřístupnit pro bydlení,“ říká primátor Alexandr Hrabálek. „Jedná se o tzv. severní zónu, ve které má většinu pozemků město. Tato lokalita by v budoucnu měla být využita k zástavbě, má totiž významný potenciál pro kvalitní bydlení v souvislosti s vytvořením přírodního prostředí podél Piletického potoka,“ říká Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast městských investic.

Studii, která prověří možnost zástavby, zpracuje společnost Pelčák a partner architekti za necelých 500 tisíc korun včetně DPH, hotová by měla být do konce letošního roku. „Od studie čekáme, že nám navrhne, prověří a také posoudí řešení vybraných problémů a nabídne varianty veřejné infrastruktury s ekologickými přístupy. Ty již byly stanoveny v předcházející Studii proveditelnosti revitalizace Piletického potoka a levého břehu Labe,“ doplňuje Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast životního prostředí.

Nedílnou součástí plánované studie bude také ekonomické vyhodnocení navrhovaného řešení v závislosti na ceně již v minulosti vykoupených pozemků a také odborný odhad finančních nákladů. Možnost úpravy území podél Piletického potoka řeší město již delší dobu, naposledy byla zpracována zmiňovaná Studie proveditelnosti revitalizace Piletického potoka a levého břehu Labe.

„V této studii bylo navrženo vytvoření přirozeného toku s tzv. meandrovým pásem, což bude území které bude určené k pobytu, rekreaci nebo sportování veřejnosti. Jedná se o jedno z opatření k adaptaci města na klimatickou změnu, a byla by to první revitalizace vodního toku v Hradci Králové,“ dodává náměstek Hanousek.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…