Hradec Králové: Město s vánočními trhy zatím počítá, novoroční ohňostroj se přesouvá

10.11.2020 12:59

Prakticky od začátku léta se město Hradec Králové připravovalo na vánoční trhy, rozsvěcení stromu a novoroční ohňostroj. Letos mělo navíc dojít ke změně celého konceptu, předvánoční události se měly odehrávat nově na Velkém náměstí. S ohledem na vývoj epidemické situace město zatím počítá se skromnější variantou vánočních trhů, které by splňovaly všechna případná vládní opatření.

Hradec Králové: Město s vánočními trhy zatím počítá, novoroční ohňostroj se přesouvá
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zrušeno je rozsvěcení vánočního stromu, které se již neuskuteční jako akce s doprovodným programem. Tradiční novoroční ohňostroj se přesouvá, uskutečnit by se měl v rámci letních oslav 155. výročí bitvy u Hradce Králové. „O podobě letošních vánočních trhů ještě není definitivně rozhodnuto. Připravujeme variantu, která bude nejspíš výrazně omezena oproti plánovanému návrhu, na kterém jsme pracovali v podstatě od léta. Současně je třeba počítat i s tou nejpesimističtější verzí, kdy epidemická situace a vládní opatření organizaci vánočních trhů neumožní,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

Město i nadále konzultuje situaci s ostatními krajskými městy a také s Krajskou hygienickou stanicí. „Budeme do poslední chvíle čekat na opatření, která vyhlásí vláda před 20. listopadem, kdy by měl končit nouzový stav. Zda dojde k jeho prodloužení, nebo ne, jaká omezení budou platná, to bohužel lze velmi těžko odhadovat,“ doplňuje primátor.

Na letošní advent město také chystalo změnu tradičního konceptu. „Rozhodli jsme se letošní trhy umístit na Velké náměstí, kde se mělo konat i slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Bohužel je již dnes jisté, že se tato událost neuskuteční jako akce pro širokou veřejnost s doprovodným kulturním programem. Původně jsme na celou dobu konání vánočních trhů měli objednané kluziště a další atrakce především pro děti, jako vláček a kolotoč. Stánky s trhovci a s občerstvením měly být na celém prostoru mezi Mariánským sloupem a budovou historické radnice,“ říká náměstkyně primátora pro oblast kultury Monika Štayrová. Celá plocha náměstí, kde dnes parkují auta, měla být využitá pro letošní trhy a vánoční atmosféru, na každý den byl připravený kulturní doprovodný program.

Se změnou se počítá také u novoročního ohňostroje. „Zde bývá často mezi deseti a dvaceti tisíci lidí a jsme si vědomi, že s ohledem na aktuální epidemickou situaci nebude možné tuto akci uspořádat. Hradečáci ale o svůj oblíbený ohňostroj nepřijdou, již máme náhradní termín. Měl by se uskutečnit v rámci oslav 155. výročí bitvy u Hradce Králové začátkem července příštího roku,“ dodává náměstkyně Štayrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…