Hradec Králové: Nedostatek míst v mateřských školách? Minulost

05.06.2011 19:00

Rodiče dětí, které splňují kriteria pro přijetí do městských mateřských škol, ale z kapacitních důvodů nebyly jejich žádosti uspokojeny, mohou slavit. Město totiž do září vytvoří desítky nových míst ve stávajících školkách. Situace se výrazně zlepší i příští rok, kdy radnice počítá s výstavbou dalších dvou mateřských škol.

Hradec Králové: Nedostatek míst v mateřských školách? Minulost

Nová místa vzniknou ještě do září letošního roku úpravami mateřinek v Albertově ulici, Sluníčko v Třebši, Pohádka a v mateřské škole při ZŠ Štefcova v Malšovicích. Úpravy hygienického nebo stravovacího zázemí, případně přesunutí družiny, díky kterým se kapacita městských mateřinek zvýší o 82 míst, přijdou radnici na zhruba dva miliony korun. „Vše spěje k tomu, aby tato místa byla v září k dispozici. Pokud k tomu přidáme ještě novou školku v Kuklenách pro padesát dětí, kterou bychom do září rádi stihli postavit, tak budeme mít k dispozici 132 nových míst," sdělil náměstek primátora Leoš Kučera. To městu umožní umístit od září do svých mateřinek všech 112 dětí, které nebyly po dubnovém zápisu přijaty, přestože splňovaly kritéria. A ještě zbude dvacet volných míst pro případné další zájemce.

Kapacita hradeckých mateřských škol poroste i v příštím roce, kdy město postaví dva montované objekty, v nichž budou školky. Takové stavby s celkovou kapacitou sto dětí hodlá hradecká radnice v příštím roce vybudovat v areálech svých škol ještě dvě. Teď vybírá vhodné lokality. „Předběžně se uvažuje o školách v Mandysově a Štefcově nebo Úprkově ulici," řekl Leoš Kučera. Pokud vše půjde podle plánu, budou k dispozici v září příštího roku.

Na montované stavby město sází z několika důvodů. Jednak kvůli rychlosti výstavby, která trvá jen pár měsíců, ale zároveň pro jejich variabilitu. To je důležité pro budoucí možné využití objektů po odeznění stávajícího boomu dětí předškolního věku. Demografická situace totiž hovoří jasně. Počet dětí školkového věku bude za několik let opět klesat, tudíž nebude potřeba tolik mateřských škol jako nyní. Až k tomu dojde, město takové budovy na místě snadno přebuduje, což právě modulový systém staveb bez větších potíží a za málo peněz umožní. Přestavěné objekty potom mohou být využívány například pro družiny nebo volnočasové aktivity dětí. Přestože půjde o montované stavby, kontejnerových hrůz se bát nemusíme. „Nepůjde o žádné kontejnerové školy. Stavba bude vzhledově vypadat jako každá jiná, je pouze odlišně konstrukčně řešena," tvrdí Kučera.

Ve hře je navíc ještě plánovaná výstavba mateřské školy v Podzámčí pro dalších sto dětí. Město v současnosti jedná se stavební firmou o odkoupení projektové dokumentace a pozemku, aby ji mohlo postavit.

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.