Hradec Králové: Objekt v Pražské ulici 559 se přemění na sociální bydlení

26.03.2020 8:32

Město odstartovalo nový projekt sociálního bydlení. Stávající dům v Pražské ulici 559 v Kuklenách čeká kompletní rekonstrukce a nově by zde mělo vzniknout 11 nájemních bytových jednotek. Přeměna budovy by měla být zahájena na podzim tohoto roku, hotovo by mohlo být do konce roku 2021. Rada města dnes schválila vypsání zadávacího řízení včetně podmínek.

Hradec Králové: Objekt v Pražské ulici 559 se přemění na sociální bydlení
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Objekt Pražská 559 je v současné době vyklizen a uzamčen. V rámci kompletní rekonstrukce by mělo dojít například k výměně topení a oken, opravena bude také střecha. Dále zde bude vystavěno zázemí, ve kterém bude sušárna, místnost pro kola a kočárky a sklad nářadí. Chceme, aby zde bylo vybudováno 11 bytových jednotek, a to včetně jednoho bezbariérového bytu. Na nový projekt již máme stavební povolení.  Nyní po schválení zadávacích podmínek můžeme začít s přípravami vypsání výběrového řízení na zhotovitele. Předpokládáme, že rekonstrukce by mohly být zahájeny na podzim letošního roku,“ říká Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast investic.

Na tuto akci byla v březnu zastupitelstvem přijata dotace z Ministerstva pro místní rozvoj, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu. „Podařilo se nám získat dotaci ve výši 21,5 milionu korun, kterou v březnu schválilo zastupitelstvo. Uvidíme, s jakou cenou bude vysoutěžený zhotovitel, následný rozdíl pak dofinancuje město,“ říká Monika Štayrová, náměstkyně pro oblast dotací.

V domě v Pražské ulici 559 by měl vzniknout nový typ sociálního bydlení. „V rámci tohoto projektu chceme posunout sociální bydlení na vyšší úroveň. Objekt Pražská 559 bude určen zejména rodinám, které jsou schopné dodržovat podmínky nájemného. Tyto kompetence se snažíme s úspěchem nastavovat v dnes již plně stabilizované městské ubytovně v ulici Brněnská. Chceme klientům sociální práce, kteří aktivně řeší svoji nepříznivou životní situaci, poskytnout takové zázemí, které by je nadále motivovalo k zapojení se do běžného života a mohli by mít šanci na lepší životní úroveň. Do budoucna bychom rádi počty bytů tohoto typu zvyšovali,“ komentuje Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast sociálních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…