Hradec Králové: Od ledna bude možné uzavírat sňatky i na magistrátu

06.11.2012 17:36

Novým místem, kde lze od ledna příštího roku uzavřít manželství, bude i magistrát. Radnice tímto krokem reaguje na zvyšující se zájem o uzavření manželství v komornějším prostředí a bez slavnostního obřadu. Radní města dnes odsouhlasili i termíny oddávacích dnů pro rok 2013.

Hradec Králové: Od ledna bude možné uzavírat sňatky i na magistrátu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

I v příštím roce budou jako úředně stanovené oddávací dny stanoveny pátky a soboty. V těchto stanovených termínech nebudou snoubenci, pokud jsou hlášeni k trvalému pobytu v České republice, platit žádný správní poplatek. Termíny mimo stanovenou dobu nebo mimo úředně určenou místnost budou podléhat správnímu poplatku a budou v souladu s platnou legislativou zpoplatněny částkou 1.000,- Kč. Navzdory správnímu poplatku, je o tyto termíny ze strany snoubenců stále větší zájem, stejně tak, jako je velký zájem o uzavírání manželství mimo úředně určenou místnost. „Termíny jsme navrhli podle dlouhodobého zájmu snoubenců s tím, že více oddávacích dnů je především v období červen až září. Naopak v květnu a v zimním období je počet oddávacích dnů nižší. Snoubencům však zároveň nabízíme výjimečně i středeční termín 13. 3. 2013,“ vysvětluje Ľudmila Ducháčová, vedoucí odboru správního Magistrátu města Hradec Králové. Ve všech navržených oddávacích dnech je čas stanoven od 9 do 14 hodin, v případě zájmu snoubenců může být čas v tyto dny upraven. Informace o schválených oddávacích dnech na rok 2013 budou na webových stránkách magistrátu města, oddělení matriky. I v příštím roce bude občanům nabídnuta možnost objednání si termínu svatby prostřednictvím elektronického objednávkového systému, který se v loňském roce osvědčil.

Nově mohou od ledna snoubenci uzavírat manželství a osoby stejného pohlaví vstupovat do registrovaného partnerství na magistrátu města. „Cítíme stále větší zájem o uzavření manželství v komornějším prostředí a bez slavnostního obřadu. Připravili jsme proto v magistrátní budově novou obřadní místnost, která splňuje všechny právní náležitosti, kterými má být obřadní místnost vybavena. Tato místnost je svojí velikostí i vybavením určena pro snoubence, kteří chtějí uskutečnit svatbu pouze v úzkém kruhu rodinném,“ objasňuje důvod zavedení novinky Ľudmila Ducháčová a dodává, že tato místnost bude využívána nejen k uzavírání manželství ale i ke vstupům do registrovaných partnerství, které  v minulosti probíhaly v kanceláři matriky a to pouze v případech, kdy si registrovaní partneři nepřáli slavnostní obřad.  Pro oba slavnostní akty bylo možné taktéž využít oddávací místnost v Domě U Špuláků, která je i nadále vedena jako úřední místo ke  konání slavnostních obřadů.

V současné době snoubenci činí prohlášení o uzavření manželství před členy zastupitelstva města a členy rady města ve složení: Rudolf Dus, Lenka Fialová, Zdeněk Fink, Leoš Kučera, Jan Michálek, Richard Nádvorník, Vlastimil Ondráček, Hana Orgoníková, Martin Soukup, Vladimíra Šilhánková, Lubomír Štěpán, Naďa Štěrbová, Jindřich Vedlich, Oldřich Vlasák, Ivan Vodochodský

Oddávací dny na rok 2013 jsou tyto:

11., 25., 26. ledna
8., 22., 23. února
8., 13., 15., 16., 29., 30. března
12., 13., 19., 26., 27. dubna
17., 18. května
7., 8., 14., 15., 21., 22., 28., 29. červen
12., 13., 19., 20., 26., 27. červenec
2., 9., 10., 23., 24., 30. srpen
13., 14, 20., 21., 27 září
4., 5., 11., 18., 19. října
1., 15., 29., 30. listopadu
6., 13., 14. prosince

reklama

autor: Hradeckralove.org

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…