Hradec Králové: Pamětní lípa, Má vlast či ohňostroj připomenou vznik republiky

03.10.2018 12:14

Poslední říjnový víkend v Hradci Králové bude ve znamení celé řady událostí, které město připravuje ke stému výročí vzniku samostatné Československé republiky.

Hradec Králové: Pamětní lípa, Má vlast či ohňostroj připomenou vznik republiky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V předvečer státního svátku zahraje v Aldisu hradecká filharmonie Smetanovu Mou vlast, odpolední program v neděli 28. října na Masarykově náměstí vyvrcholí ohňostrojem z Bílé věže.

Ještě před sobotním slavnostní koncertem si hradečtí budou moci připomenout první roky Československé republiky na významných místech města. V Jiráskových sadech bude od 14 hodin zpřístupněný dřevěný kostelík sv. Mikuláše, jehož rekonstrukce v těchto týdnech vrcholí. S první republikou převoz této památky do Hradce Králové totiž souvisí poněkud jinak, než jak jej většina dnešní veřejnosti vnímá. Tento kostel město v roce 1932 koupilo především jako památník padlým během první světové války.

Na sobotní odpoledne město připravuje také symbolické zasazení pamětní lípy ke stému výročí republiky. Ta bude stát vedle nového památníku Jana Gayera a dalších padlých legionářů, který byl letos v červnu znovu odhalen na svém původním místě u Gayerových a Vrbenského kasáren.

Oslavy vyvrcholí ohňostrojem

Slavnostní koncert, na kterém zazní Má vlast Bedřicha Smetany, se uskuteční v předvečer státního svátku v největším hradeckém sále v kongresovém centru Aldis. Filharmonii Hradec Králové bude řídit její nový šéfdirigent Kaspar Zehnder. Koncert, na který jsou vstupenky již v prodeji ve všech kontaktních místech hkpoint.cz a v budově filharmonie, začne v 19 hodin.

V samotný sváteční den bude na Masarykově náměstí celé odpoledne bohatý program. Od 14 hodin se na pódiu vystřídají hradecký JH Big Band, Dechový orchestr města Hradce Králové nebo kapela Klapeto se svými písničkami právě z období vzniku republiky. Veřejnosti se také se svým cvičebním vystoupením představí členové tělocvičných jednot hradeckého Sokola. Součástí programu na Masarykově náměstí bude i tradiční slavnostní akt s udělením medailí města Hradce Králové.

Celý víkendový program oslav významného dne v historii Československé republiky vyvrcholí ohňostrojem z Bílé věže, který budou moci lidé sledovat z mnoha míst ve městě v neděli 28. října od 18 hodin.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…