Hradec Králové: Radnice pomůže podnikatelům během nouzového stavu

26.03.2020 10:51

Vládní opatření, která byla přijata s vyhlášením nouzového stavu v souvislosti s šířením koronaviru COVID-19, výrazně omezila provoz celé řady restaurací, obchodů či firem v Hradci Králové. Vedení města nyní připravuje návrh forem pomoci živnostníkům a drobným podnikatelům, radní zastupitelům doporučili pro tento účel vytvořit speciální fond ve výši deseti milionů korun.

Hradec Králové: Radnice pomůže podnikatelům během nouzového stavu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Rada města současně schválila, že po dobu nouzového stavu město v odůvodněných případech nebude uplatňovat sankce a úroky z prodlení plateb za nájem bytových a nebytových prostor a pozemků.

„Někteří podnikatelé museli své provozy zavřít úplně, jiní je výrazně omezili. Jednotlivé podoby podpory, která by byla z tohoto fondu hrazena, ještě nejsou konkrétně a finálně nastavené. Může jít o formu různých příspěvků nebo dotací, snížení, odložení či odpuštění nájmů v případě, že provozovna je v městských objektech. Variant je více. Nyní ale chceme podnikatelům dát signál, že od města mohou v této těžké době očekávat pomoc a korektní přístup. Snahou je jim v této situaci ulehčit a vytvořit jim podmínky pro to, aby své provozy mohli po ukončení nouzového stavu co nejdříve obnovit,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

„Věřím, že podobně vstřícně jako město se zachová většina soukromých majitelů nemovitostí, kteří pronajímají své nebytové prostory hradeckým podnikatelům,“ dodává primátor.

Komplikace s platbou nájmů mají i někteří nájemníci v městských bytech. „Především starší lidé nevyužívají bezhotovostní platby a s nájmem chodí na pokladnu magistrátu. Jeho úřední hodiny pro veřejnost jsou ale nyní velmi omezené. Pro některé drobné podnikatele je zase platba nájmu likvidační v době, kdy museli své provozovny uzavřít. Proto jsme se v radě dohodli, že nebudeme nyní uplatňovat nějaké sankce či úroky z prodlení při platbě nájmu, samozřejmě to dotyčný poté musí řádně odůvodnit a doložit,“ vysvětluje náměstkyně primátora Věra Pourová, odpovědná za správu městského majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…