Hradec Králové: Slavnosti královny Elišky

21.08.2019 20:21

Slavnosti Královny Elišky jsou tradičními historickými slavnostmi, které se konají v Hradci Králové od roku 2002, vždy o prvním zářijovém víkendu (letos 6. - 7. září). Touto akcí si připomínáme významnou epochu v dějinách královského věnného města, kdy si jej za své sídlo zvolila královna Eliška Rejčka.

Hradec Králové: Slavnosti královny Elišky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Po oba dny budou diváky na několika scénách bavit středověcí muzikanti, tanečnice, kejklíři a další komedianti. Dětská scéna v Žižkových sadech nabídne malým i velkým divákům nejen netradiční hry a klání, ale též mnoho zábavy a poučení. Uskuteční se zde mimo jiné i ukázky jezdeckého umění a sokolnictví. Program zpestří vystoupením pouličních divadel a ukázky šermířského umění středověkých rytířů. Atmosféru celé akce dokreslí rytířské ležení s bohatě vybavenou zbrojnicí. Pro hladové a je přichystáno bohaté občerstvení. Součástí oslav bude též lidově-řemeslný jarmark a ukázky tradičních řemesel.

Samotná královna v doprovodu své družiny vstoupí do městských bran v sobotu 7. 9. Ve 14:00 hod. příjme pod katedrálou sv. Ducha zástupce městské rady a potvrdí městu jeho městská práva, k nimž např. náleželo právo vařit pivo, pořádat trhy nebo právo těžit dřevo. Slavnosti vyvrcholí po 19:30 hod. tradičním koncertem středověké kapely Arcus, zakončeným žehnáním královny městu a závěrečným ohňostrojem. Upozorňujeme návštěvníky, že plnohodnotné sledování této části programu sestavené z pyroefektů, hudby a živých vystoupení je možné pouze z prostoru Velkého náměstí.

V souvislosti se slavnostmi dojde v době od 5. 9. od 7:00 hod. do 8. 9. do 18:00 hod. k omezení parkování vozidel a provoz v areálu historického centra města, tj. v úseku ulice Mýtská, Malé náměstí, Velké náměstí, Franušova, K. Tomana, Soukenická, Na Kropáčce, Rokitanského a nám. Jana Pavla II. Uzavírka se nevztahuje na dopravní obsluhu. Obslužnost ulice K. Tomana a náměstí Jana Pavla II. bude zajištěna prostřednictvím zobousměrnění komunikace vedoucí Rokitanského ulicí. Dne 7. 9. cca mezi 20:30 a 21:30 bude z bezpečnostních důvodů, v souvislosti s realizací ohňostroje, na dobu nezbytně nutnou omezen průchod Rokitanského a Soukenickou ulicí a ulicí K. Tomana (z Krajského úřadu na Velké náměstí a do Rokitanského ulice).

Akci Slavnosti královny Elišky ve spolupráci s městem Hradec Králové a Hradeckou kulturní a vzdělávací společností Adalbertinum pořádá Agentura pro obnovu a uchování historických tradic Armentum.

Program

Pátek 6. 9. 2019

Velké náměstí:
17:00 – 20:00 Staročeský jarmark, doprovodný program
20:30 Večerní ohňový průvod z náměstí Svobody na Velké náměstí

Sobota 7. 9. 2019

Velké náměstí:
10:00 Otevření tržiště hradeckým primasem
10:00 – 19:00 Středověké tržiště s ukázkami řemesel, historická hudba, dobové tance, kejklířská vystoupení, rytířská klání

Žižkovy sady:
10:00 – 18:30 Netradiční hry pro malé i velké, rytířské ležení, sokolníci
15:30 a 18:00 Ukázky jezdeckého a loveckého umění

Malé náměstí:
10:00 – 20:00 Lidově-řemeslný jarmark

Hlavní programy na Velkém náměstí:
13:45 Příjezd královny Elišky a její družiny od Mýtské brány
14:00 Slavnostní ceremonie ku příležitosti královnina příjezdu
19:30 Večerní koncert, závěrečný komponovaný program, slavnostní ohňostroj

V rámci slavností se uskuteční veřejná ELIŠČINA SBÍRKA Oblastní charity

Generálním partnerem akce je statutární město Hradec Králové. Akce je zařazena do Calendaria Regina (ZDE).

Změna programu vyhrazena.

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…