Hradec Králové: Start stavby cyklostezky do Pardubic? Už za rok

18.03.2015 9:59

Už jenom rok zbývá do zahájení stavebních prací na první části cyklostezky, která v budoucnu propojí Hradec Králové s Pardubicemi. Pokud nenastanou komplikace, mohli by se začátkem příštího roku stavbaři pustit do práce, úsek z Hradce Králové do Vysoké nad Labem totiž včera získal pravomocné územní rozhodnutí. Dobrovolný svazek obcí, v němž má město Hradec Králové své neopomenutelné místo, vzniknul přitom za účelem vybudování cyklostezky teprve před třemi lety.

Hradec Králové: Start stavby cyklostezky do Pardubic? Už za rok
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Projekt je rozdělen do několika samostatně řešených etap, které na sebe navazují. „Svazek obcí Hradubická labská, který celý projekt zastřešuje za podpory měst Hradec Králové i Pardubice, už totiž získal 17. března pravomocné územní rozhodnutí na první úsek trasy mezi městem Hradec Králové a Vysokou nad Labem. Všechny kroky se tím začínají posouvat  vpřed,“ vysvětluje náměstek primátora Jindřich Vedlich, který je členem valné hromady svazku. Na pravomocné územní rozhodnutí naváže zpracování dokumentace pro stavební povolení, následně získání samotného stavební povolení a v závěrečné fázi příprav i výběr zhotovitele stavby. „Ušli jsme během krátké doby obrovský kus cesty, protože v počátcích záměru byla před námi vize, ale i pozemky cizích vlastníků na trase. Získání pravomocného územního rozhodnutí na první část stezky je za těchto okolností a v tak krátkém čase velký úspěch pro všechny, kterým bude cyklostezka mechu a perníku sloužit,“ dodává Jindřich Vedlich.

„Pokud vše půjde hladce a nedojde k nečekanému zdržení, mohli by stavbaři začít se stavbou na přelomu tohoto a příštího roku,“ přibližuje konkrétní výsledky výkonný ředitel svazku a zároveň starosta obce Vysoká nad Labem Jiří Horák. Nejkomplikovanější na celém projektu je stále získávání potřebných pozemků pro vedení trasy cyklostezky. Většina oslovených vlastníků záměr vítá a podporuje ho i s prodejem části svých pozemků, nicméně pořád se nacházejí vlastníci, kteří pozemky prodat nechtějí a komplikují tak přípravu celého projektu.

Zákresy trasy cyklostezky Hradec Králové - Pardubice do ortofotomapy naleznete ve formátech PDF a JPG s popisem i bez něj on-line na tomto odkaze:
https://drive.google.com/folderview?id=0B-31QHQTjmOnbWY2S3k3NHNWeTQ&usp=sharing

Navazující úsek vedený přes most u Vysoké nad Labem kolem obce Opatovice nad Labem a zpět po levém břehu až do obce Dříteč čeká na poslední majetková jednání. V této části projektanti společně se starosty jednají s vlastníky pozemků o alternativním řešení umístění trasy hlavně v oblasti před obcí Dříteč. Původní trasování využívající pozemků Povodí Labe přináší vysoké investiční náklady na zpevňování břehů a budoucí náklady na údržbu. Kvůli zjednodušení a zlevnění stavby se hledá alternativní trasa po pozemcích soukromých vlastníků. Samotné pokračování z obce Dříteč je již pozemkově ustáleno a v současné době prochází dokumentace procesem připomínkování ze strany státní správy. Tento úsek v sobě zahrnuje památkově chráněný objekt mostu přes Labe v Němčicích, jehož stávající úzký profil je jedním z aktuálně řešených problémů. Původní záměr vybudování samostatné lávky vedle této kulturní památky se ukázal jako nereálný hlavně z pohledu architektonického a pozemkového. V současné době se intenzivně pracuje na možnosti rozšíření mostu stávajícího a umožnění bezpečného souběžného provozu cyklistů a motorové dopravy po tomto chráněném mostu. Poslední část cyklostezky směřující z obce Němčice do obce Ráby je ve fázi majetkového zajištění potřebných pozemků. Z mnoha navrhovaných možností vedení trasy byla zvolena přímá propojka od nového obecního úřadu Němčice přímým směrem pod hrad Kunětická hora umožňující krásný výhled pro cyklisty. Následně se stezka proplete kolem hospody a po levé straně komunikace směrem na Ráby doputuje do vesnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…