Hradec Králové: Třídění gastroodpadu bude nově možné po celém městě

21.09.2022 16:43 | Tisková zpráva

V Hradci Králové dojde k rozšíření možnosti třídění biologicky rozložitelného odpadu. Jedná se především o gastroodpad, tedy odpad z kuchyně, který budou moci občané třídit do nových speciálně uzavíratelných nádob.

Hradec Králové: Třídění gastroodpadu bude nově možné po celém městě
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Ty budou po městě postupně rozmístěny do konce letošního roku. Na jejich pořízení, svoz a zpracování odpadu schválili zastupitelé na svém včerejším zasedání 2,5 milionu korun.

„V období od října do března probíhal v ulicích Rybova a Antonína Petrofa pilotní projekt na třídění gastroodpadu. Jeho výsledky nás mile překvapily a jednoznačně potvrdily, že hradecké domácnosti mají o tuto službu zájem. Proto jsme rozhodli o vyčlenění příslušných finančních prostředků na pořízení nových speciálních nádob na tento typ kuchyňského odpadu. Finance dále půjdou na zajištění svozu a zpracování odpadu. Celkem jde o částku 2,5 milionu korun,“ říká primátor Alexandr Hrabálek. Pořízení nádob i svoz odpadu budou zajišťovat Hradecké služby.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Během několika následujících měsíců by tak po Hradci mělo být rozmístěno celkem 205 speciálních hnědých popelnic s pákovým uzavíratelným systémem.

„Občané sem budou moci umísťovat například zbytky jídel, maso, malé kosti, mléčné výrobky nebo potraviny, kterým již vypršela trvanlivost. Dále je možné sem dávat také slupky a další zbytky z ovoce a zeleniny. Lze to shrnout tak, že tyto nádoby budou sloužit především pro ukládání odpadů živočišného a rostlinného odpadu z kuchyní,“ uvádí vedoucí odboru rozvoje města Karel Vít. Svoz odpadu je rozvržen s ohledem na klimatické podmínky, a to od května do září dvakrát týdně a od října do dubna jednou týdně.

O spuštění možnosti třídění gastroodpadu budou občané informováni prostřednictvím komunikačních kanálů města Hradec Králové a Hradeckých služeb. „Předpokládáme, že v průběhu listopadu bychom mohli začít, vše ale bude záviset na dodavateli těchto speciálních hnědých nádob,“ doplňuje ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

I nadále ale zůstanou občanům k dispozici hnědé popelnice na bioodpad. „Rostlinné bioodpady z údržby zeleně, například posečenou trávu, listí a větvě, budou moci občané i nadále umísťovat do hnědých nádob pro ukládání rostlinného bioodpadu, případně je odvézt do městské kompostárny,“ dokončuje ředitel Hušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…