Hradec Králové: Úpravy prostoru před zimním stadionem pokračují podle plánu

10.12.2020 12:43

Frekventované místo před zimním stadionem, kde je hlavní vstup do Jiráskových sadů a kříží se zde několik tras pro pěší i cyklisty, prochází výraznými úpravami. Na podzim zde stavební firma začala s dostavbou chybějících a opravami stávajících cyklostezek a chodníků.

Hradec Králové: Úpravy prostoru před zimním stadionem pokračují podle plánu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Investiční akce města za necelých 15 milionů korun bez DPH zatím probíhá podle stanoveného harmonogramu. Práce na stavbě budou pokračovat i v zimě, případně se přizpůsobí klimatickým podmínkám. Hotovo by mělo být do konce června příštího roku.

„Cílem těchto úprav je především dát řád tomuto prostoru, kde se kříží cyklostezky podél ulice Československé armády, od Hučáku, lávky přes Orlici a je tady navíc vstup do oblíbených Jiráskových sadů. Věříme, že se změnou dojde ke zvýšení bezpečnosti a zkvalitnění prostředí,“ říká náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.

V současnosti stavbaři pokládají konstrukční vrstvy cyklostezky podél Jiráskových sadů směrem na „Hučák“. V této souvislosti muselo dojít ke zvýšení prahu na místní komunikaci v Křižíkově ulici v prostoru vodní elektrárny.  „Pokud to počasí dovolí, do konce roku by stezka měla mít i vrchní asfaltovou vrstvu. Celá stavba je rozdělená do etap, aby se zachoval, sice omezený, ale alespoň částečný přístup chodců a cyklistů v této lokalitě. Nyní se bude provádět úprava vstupu do Jiráskových sadů a na lávku přes Orlici včetně parkovací plochy,“ doplňuje náměstek Bláha.

Stavba pak bude pokračovat obnovou stezky pro chodce a cyklisty ve směru na Moravský most, její zbylé části podél Komenského ulice a úpravou zpevněných ploch v prostoru před hlavním vstupem do zimního stadionu a hotelu. Postupně by měly být jednotlivé dokončené úseky zprovozněny. V poslední etapě dojde ke stavbě mlatových chodníků, úpravě zelených ploch či k dokončovacím pracím na napojení stávajícího parkoviště před hotelem. Před zimním stadionem zároveň vznikne dostatek míst s cyklistickými stojany pro návštěvníky akcí či hokejových zápasů.

Na tuto investici chce město využít i dotace IROP v rámci ITI hradecko-pardubické aglomerace. „O tu můžeme požádat pouze u části nákladů, které jsou uznatelné z pohledu příslušné dotační výzvy, což je zhruba 4,5 milionu korun. Zbytek nákladů bude doplácet město,“ vysvětluje ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…