Hradec Králové: V červnu začnou úpravy prvních křižovatek v rámci systému inteligentní dopravy

03.06.2021 8:38

Nejen plynulost dopravy s důrazem na rychlejší průjezd MHD, ale také bezpečnější a přehlednější situaci v křižovatkách zajistí v Hradci Králové inteligentní dopravní systém (IDS). Součástí systému bude komunikace s moderními vozy nebo také penalizační modul.

Hradec Králové: V červnu začnou úpravy prvních křižovatek v rámci systému inteligentní dopravy
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Během června bude zahájena jeho výstavba ve vybraných lokalitách ve městě, práce by měly být dokončeny v roce 2023, kdy by měl systém být uveden do provozu. Město za něj zaplatí 229,3 milionu korun bez DPH. „Vybudování inteligentního dopravního systému v Hradci Králové nás posune mezi tzv. chytrá města nové generace. Od celého projektu čekáme především zajištění plynulejší a bezpečnější dopravy s ohledem na upřednostnění městské hromadné dopravy,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Celkem 38 křižovatek po Hradci Králové bude mít zabudováno chytré zařízení, které řízením světelné signalizace dokáže zajistit průjezdnost upřednostněných vozidel, jako je například městská hromadná doprava. Stejně tak je možné světla řídit tak, aby v některých dopravních uzlech nedocházelo k tvoření rozsáhlých kolon, například v době ranní či odpolední špičky. Současně může být upraven provoz během svátků nebo v době předvánočních nákupů tak, aby byla zajištěna co největší plynulost dopravy zejména u nákupních center. V rámci zabudovaného zařízení bude křižovatka vybavená schopností komunikovat i s autonomními vozidly, která již mají zabudované chytré palubní počítače a v budoucnu se jejich využívání bude rozšiřovat. „Systém navíc přispěje ke zvýšení bezpečnosti také možností okamžitého nahlášení poruchy světelné signalizace. Informace bude předána na dispečink provozovateli, kterým bude v prvních šesti letech zhotovitel projektu – společnost Cross Zlín,“ doplňuje primátor.

Součástí IDS je také penalizační modul, který je pouze doplňkovou funkcí celého systému. Po městě bude rozmístěno celkem šest radarů, osm kamer na úsekové měření a čtyři kamery na světelné signalizaci hlídající průjezd na červenou. Tyto přestupky ale nebudou hlídat všechny kamery najednou, vždy budou aktivní jen dvě z těchto uvedených oblastí. Ostatní nebudou na penalizaci aktivní a budou dočasně sloužit ke sběru dat. Po nějaké době dojde k výměně aktivních kamer a ostrý monitoring budou provádět zase jiné.

Se zahájením výstavby IDS počítá město v druhé polovině června. „Práce budou prováděny po etapách. Dělat se bude vždy několik míst po městě najednou. Zahájit bychom chtěli křižovatkami na Pražské třídě, kde nyní probíhají opravy, na výpadovce na Náchod, kde se kříží ulice Koutníkova a Jilemnického, také na křižovatce u vily Aničky a před čerpací stanicí na křižovatce Rašínovy třídy a ulice Na Rybárně,“ doplňuje náměstek Bláha. Práce, které budou probíhat na okruhu, budou vyžadovat dočasné náhradní semafory, dopravu by ale nijak více omezovat neměly. V jiných lokalitách bude omezení pro řidiče ve většině případech minimální. S omezením musí počítat chodci, pro které bude vždy během stavebních prací na křižovatkách uzavřen jeden z přechodů.

Město již také zažádalo o dotace z Operačního programu Doprava. Schválená dotace bude moci činit až 157,8 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…