Hradec Králové: V lese začíná vznikat okruh pro cyklisty a bruslaře

07.07.2014 8:22

Sen cyklistů a bruslařů o okruhu s rovným asfaltovým povrchem vedoucím příměstskými lesy se začíná naplňovat.

Hradec Králové: V lese začíná vznikat okruh pro cyklisty a bruslaře
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Firma, která dílo v hodnotě bezmála 13 milionů korun bez DPH postaví, převzala v prvním prázdninovém dnu staveniště a zahájila tak práce. Návštěvníci lesů by proto měli být v příštích několika týdnech opatrnější, v dotčeném úseku se totiž bude pohybovat stavební technika i dělníci, ve vybraných místech bude navíc uskladněn materiál.  

„Chceme, aby stavba narušila komfort návštěvníků co nejméně. Lidé si však přesto budou muset uvědomit, že se pohybují po staveništi. To však bude platit jen v místě stavby. Provozu na již hotových částech budoucího okruhu, tedy na cestách Hradečnice a velké části Písečnice, které se kříží u hájovny U Dvou šraňků, se práce nijak nedotknou,“ vysvětlil vedoucí magistrátního odboru správy majetku města Ondřej Votroubek. S ohledem na klid v nejnavštěvovanějších místech a bezpečnost lidí, kteří se do lesa nejčastěji dostávají u malšovického lesního hřbitova nebo na Novém Hradci, bude technika na stavbu vjíždět od Svinar. Tedy nejkratší cestou a místy, kde se pohybuje méně výletníků. Práce, které město přijdou na necelých 13 milionů korun bez daně z přidané hodnoty, začnou u krytého ohniště, kde asfaltový povrch cesty Písečnice nyní končí. Podle smlouvy by stavba měla trvat do konce října, ale pokud se obejde bez komplikací, mohla by skončit třeba už v září. Dřív, než do konce prázdnin, to ale rozhodně nebude. 

V příměstských lesích mají asfaltový povrch zatím dvě cesty, Hradečnice vedoucí z Malšovic až k Bělečku a Písečnice z Nového Hradce ke krytému ohništi na křižovatce za rybníkem Výskyt. Okruh povede po již opravené Hradečnici od lesního hřbitova k hájovně U Dvou šraňků, kde zabočí vlevo ke krytému ohništi, odkud budou cyklisté a bruslaři nově pokračovat po cestě s asfaltovým povrchem ke Svinarům a Stříbrnému rybníku. Trasa dále povede krajem lesa po Smiřické hrázi ke Zděné boudě a na výchozí místo k lesnímu hřbitovu. 
 
Město a jeho společnost Městské lesy Hradec Králové, která o lesní majetek pečuje, o výstavbě okruhu uvažují už delší dobu. Díky němu se totiž zlepší nejen podmínky pro práci lesníků, ale vydělají na tom i návštěvníci, kteří lesy v blízkosti krajské metropole využívají k rekreaci. „Cyklisté a bruslaři už nebudou muset jezdit sem a tam stejnou trasou, takže se rozptýlí do většího prostoru a na nejfrekventovanějších lesních cestách bude klidněji. Jsou dny, kdy se v lese pohybují tisíce lidí, a například na Hradečnici to vypadá jako na Václaváku. Díky okruhu se návštěvníci navíc podívají i do nových lokalit,“ tvrdí ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové Milan Zerzán.

Okruh, který v Hradci Králové vzniká, nemá v republice obdoby. Po jeho dokončení budou mít bruslaři a cyklisté v hradeckých lesích k dispozici zhruba dvacet kilometrů cest s asfaltovým povrchem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…